ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

29.09.2016 Свака друга особа у Србији умре од болести срца

Председник Удружења кардиолога Србије проф. Бранко Белеслин истакао је за РТС да су статистички подаци забрињавајући.

"Забринути смо јер 50 одсто нашег становништва умире од кардиоваскуларних болести. Ми смо имали ноћас осветљене неке симболе како бисмо скренули пажњу на то превелико умирање од кардиоваскуларних болести, а то би било као када би свака друга зграда у Београду била осветљена у црвено", каже Белеслин.

Напомиње да је циљ скренути пажњу грађанима да могу да ураде много на превенцији како би смањили могућност оболевања од кардиоваскуларних болести.

Објашњава да су многобројни разлози који доводе до кардиоваскуларних болести: лоше животне навике, пре свега пушење, нездрава исхрана и недовољна физичка активност.

"Пушење је апсолутно забрањено, а доказано је да и пасивно пушење повећава ризик од кардиоваскуларних болести за 30 одсто. У исхрану треба увести омега-6 и омега-3 масне киселине, а оне се највише налазе у риби. Рибу би требало јести најмање два пута недељно", рекао је Белеслин.

Сматра да физичко вежбање треба да буде у свим старосним групама, прилагођено утренираности. Препорука је да се вежба два и по сата недељно, односно 30 минута дневно.

Препорука Европског кардиолошког друштва је да крвни притисак буде испод 140 са 90, да вредност шећера у крви буде испод седам, а укупни холестерол мањи од пет милимола по литру.

"Иако је идеалан притисак 120 са 80, циљне вредности у превенцији у лечењу притиска су 140 са 90. Оно што је мање од тога не представља ризик да оболите од болести срца, а што је већи притисак то је ризик од болести већи", наглашава Белеслин. 

Додаје да је за инфаркт најважније на време обратити се лекару, да се што пре отпуши крвни суд, те су се до сада такви пацијенти лечили тромболитичким средствима, лековима који растварају тромб.

За пацијенте који су преживели инфаркт важно је да наставе са ригорозном превенцијом – одрицање од лоших животних навика, адекватна исхрана, регулисање дијабетеса, крвног притиска, физичка активност прилагођена стању и годинама.

"Други важан сегмент за превенирање новог инфаркта су лекови који морају да се узимају стално", наглашава Белеслин.

 

 

Извор: РТС

 

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH