ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

05.10.2016 U Srbiji 710.000 odraslih ima dijabetes

U Srbiji oko 710.000 odraslih ima dijabetes, a ta bolest je i peti vodeći uzrok umiranja, istaknuto je danas u Beogradu na skupu "Dijabetes i inovacije u fokusu" koji je održana povodom Svetskog dana zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", 455.000 ili 8,1 odsto obolelih zna za svoju bolest, dok 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i ne leči se. On je kazao da većina obolelih ima dijabetes tipa dva.

"Dijabetes je postao jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova, koji preti da ugrozi ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija ove godine Svetski dan zdravlja posvetila dijabetesu", kazao je Lončar.

On je rekao i da prema podacima Medjunarodne dijabetes fondacije, u svetu od dijabetesa boluje 415 miliona ljudi ili svaka jedanaesta osoba, od čega najmanje trećina nije svesna postojanja bolesti.

Lončar je naveo i da dijabetes predstavlja veliki ekonomski teret za obolelog i njegovu porodicu, ali i društvo i zdravstveni sistem.

"U Evropi dijabetes je odgovoran za gotovo 10 odsto troškova u zdravstvu, uglavnom namenjenih lečenju komplikacija. Procenjuje se da su ovi tzv. direktni troškovi dijabetesa u Srbiji 2013. godine iznosili 490 evra po pacijentu ili 230 miliona evra godišnje", naveo je ministar zdravlja.

On je ocenio da epidemiju dijabetesa podstiču loše navike, i dodao da je u Srbiji svaka peta osoba gojazna.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić izjavio je da je dijabetes moguće odložiti, kao i da je moguće smanjiti rizik od dobijanja te bolesti za 58 odsto.

On je ukazao da je veoma značajno da se smanji konzumiranje masne  hrane, da je potrebno unositi više vlakana i baviti se fizičkom aktivnošću.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot rekao je da više od devet odsto stanovnika SAD ima ovu bolest i dodao da se većina inovativnih istraživanja vezanih za dijabetes i njegovo lečenje odvija u toj zemlji.

On je naveo da je dijabetes danas sedmi najveći uzrok smrtnosti u SAD.

Izvor: www.beta.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH