ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

09.10.2016 Poslanici usvojili izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se preraspoređuje 4,8 miliona dinara sa lokala na republički budžet. Skupština izabrala zamenike javnog tužioca i sudije. Nova sednica zakazana je za 11.oktobar kada će se raspravljati o izboru članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije.

Po predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto dosadašnjih 80 odsto, ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije.

Tako će od gradova biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše – 1,9 milijardi.Prepraspodela sredstava bila je jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić rekla je da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda, a izuzetak je samo Bor, koji će izgubiti 4,4 odsto.

Ona je navela da lokalne samouprave ovim predlogom, kojim je predviđeno manje novca za njih, neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara, što će im omogućiti normalno funkcionisanje.

Brnabićeva je naglasila da će Beograd podneti najveći teret, jer će ostati bez 1,9 milijardi dinara.Vlada Srbije je u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova i opština.

Zakon će se primenjivati od 01. januara 2017. godine. Rasprava je završena sinoć, posle gotovo 15 sati rada, pola sata posle ponoći.

Opozicija je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave kritikovala predložena rešenja, ukazujući na to da je reč o centralizaciji, da se sprovode nalozi MMF-a, a da lokalne samouprave nemaju korist od toga, te postaju siromašnije.

Skupština Srbije izabrala je 22 zamenika javnog tužioca i 62 sudije, koji se na tu dužnost biraju prvi put. Poslanici su danas usvojili i izmenu odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Usvojene su i izmene odluka o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije.

Pred parlamentarcima će se sledeće nedelje naći izbor članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM) sa liste kandidata koje su podneli ovlašćeni predlagači - udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara i nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nova sednica je zakazana za 11. oktobar u 10 časova, a istog dana u skupštini će biti održana panel diskusija Ženske parlamentarne mreže - Ljudska bezbednost u medijskim sadržajima.

Izvor: RTS

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH