ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

17.10.2016 Porodiljska naknada i ženama vlasnicama gazdinstva

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene, najavio je danas ministar Aleksandar Vulin na Sajmu stvaralaštva seoških žena u Vojvodini.

"To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu", rekao je Vulin dodajući da se nada da će zakon ući u javnu raspravu do kraja godine.

Navodeći da će iduće godine zakon sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u Parlamentu, Vulin je podsetio da su među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava 17 odsto žene.

"Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari", rekao je Vulin dodajući da zajednickom akcijom možemo da učinimo da i život na selu bude bolji, a "u meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i svakom građaninu".

Kako kaže, položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa, jer selo je sačuvalo Srbiju, a "ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena".

Primetio je, međutim, da žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, kulturnim događajima, a to je, tvrdi, nešto na čemu država mora da radi.

"Položaj žena na selu je veoma specifičan, ona je i majka i radnik, suocena je sa svim ekonomskim problemima a vrlo često i sa predrasudama, zato Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijkoj podršci porodicama sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene".

Inače, na Sajmu stvaralaštva u Zrenjaninu, prema rečima direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnoppravnost polova Dijane Milojević, učestvovalo je više od 215 udruženja žena iz Vojvodine, a bilo je gotovo 2000 učesnica.

Ona je istakla da je ovogodišnja prezentacija potencijala i stvaralaštva seoskih žena, koja se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu, bila podeljena u četiri tematske celine - rukotvorine, suvenitri, tradicionalni kolači i organska hrana.

Ministar Vulin je na Sajmu stvaralaštva učestvovao u žiriju i uručio nagrade najboljima u spremanju slavskog kolača.

Izvor: www.tanjug.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH