ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

17.10.2016 Porodiljska naknada i ženama vlasnicama gazdinstva

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene, najavio je danas ministar Aleksandar Vulin na Sajmu stvaralaštva seoških žena u Vojvodini.

"To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu", rekao je Vulin dodajući da se nada da će zakon ući u javnu raspravu do kraja godine.

Navodeći da će iduće godine zakon sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u Parlamentu, Vulin je podsetio da su među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava 17 odsto žene.

"Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari", rekao je Vulin dodajući da zajednickom akcijom možemo da učinimo da i život na selu bude bolji, a "u meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i svakom građaninu".

Kako kaže, položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa, jer selo je sačuvalo Srbiju, a "ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena".

Primetio je, međutim, da žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, kulturnim događajima, a to je, tvrdi, nešto na čemu država mora da radi.

"Položaj žena na selu je veoma specifičan, ona je i majka i radnik, suocena je sa svim ekonomskim problemima a vrlo često i sa predrasudama, zato Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijkoj podršci porodicama sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene".

Inače, na Sajmu stvaralaštva u Zrenjaninu, prema rečima direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnoppravnost polova Dijane Milojević, učestvovalo je više od 215 udruženja žena iz Vojvodine, a bilo je gotovo 2000 učesnica.

Ona je istakla da je ovogodišnja prezentacija potencijala i stvaralaštva seoskih žena, koja se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu, bila podeljena u četiri tematske celine - rukotvorine, suvenitri, tradicionalni kolači i organska hrana.

Ministar Vulin je na Sajmu stvaralaštva učestvovao u žiriju i uručio nagrade najboljima u spremanju slavskog kolača.

Izvor: www.tanjug.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH