ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

17.10.2016 Porodiljska naknada i ženama vlasnicama gazdinstva

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene, najavio je danas ministar Aleksandar Vulin na Sajmu stvaralaštva seoških žena u Vojvodini.

"To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu", rekao je Vulin dodajući da se nada da će zakon ući u javnu raspravu do kraja godine.

Navodeći da će iduće godine zakon sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u Parlamentu, Vulin je podsetio da su među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava 17 odsto žene.

"Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari", rekao je Vulin dodajući da zajednickom akcijom možemo da učinimo da i život na selu bude bolji, a "u meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i svakom građaninu".

Kako kaže, položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa, jer selo je sačuvalo Srbiju, a "ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena".

Primetio je, međutim, da žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, kulturnim događajima, a to je, tvrdi, nešto na čemu država mora da radi.

"Položaj žena na selu je veoma specifičan, ona je i majka i radnik, suocena je sa svim ekonomskim problemima a vrlo često i sa predrasudama, zato Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijkoj podršci porodicama sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene".

Inače, na Sajmu stvaralaštva u Zrenjaninu, prema rečima direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnoppravnost polova Dijane Milojević, učestvovalo je više od 215 udruženja žena iz Vojvodine, a bilo je gotovo 2000 učesnica.

Ona je istakla da je ovogodišnja prezentacija potencijala i stvaralaštva seoskih žena, koja se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu, bila podeljena u četiri tematske celine - rukotvorine, suvenitri, tradicionalni kolači i organska hrana.

Ministar Vulin je na Sajmu stvaralaštva učestvovao u žiriju i uručio nagrade najboljima u spremanju slavskog kolača.

Izvor: www.tanjug.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH