ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

18.10.2016 Bolest plavog jezika pojavila se i u Srbiji

Taman što je bolest kvrgave kože kod krava stavljena pod kontrolu, u osam opština Zlatiborskog okruga preživare napada takozvani plavi jezik. Iako je delom vakcinisana stoka u tim opštinama, Srbija ne raspolaže dovoljnim količinama vakcina. Bolest se ne prenosi na ljude, a obolele životinje čiji imuni sistem nije ozbiljnije narušen mogu se izlečiti antibioticima.

Stado Veselina Piščevića iz zlatiborskog sela Semegnjeva već mesecima ugrožavaju psi lutalice. Stado je počela da smanjuje i bolest plavog jezika.

"Ja sam mislio prva kad je uginula, da je to od ujeda zmije. Međutim, posle, kad se ovo pročulo, ja sam javio u veterinarsku službu. Juče izjutra je osvanula jedna mrtva i primetio sam sad evo treću da peni i kunja. Isti simptomi su kao i kod one dve", kaže Piščević.

Ovo virusno oboljenje pogađa koze i goveda. Za mnoga staračka domaćinstva krava je jedini izvor prihoda.

"Kako da ne strahujem, dete, kako ulazim u štalu gledam svakih 10 minuta. Nije da se otegla, jede koncentrat, pije vodu", kaže Sofija Jevremović iz sela Branešci.

Bolest plavog jezika ne prenosi se na ljude, a obično pogađa životinje slabijeg imuniteta. Uzrokuju je insekti koji se hrane krvlju, posebno komarci. Srbija trenutno ne raspolaže dovoljnim količinama vakcina, ali, na sreću, zima je na pragu.

"Imunitet ovom vakcinom, do koje mi možemo doći, traje šest meseci. Tako da, ako bi sad vakcinisali životinje, praktično taj imunitet bi trajao do perioda kada će aktivnost novih komarčića biti najveća. Znači, onda bismo morali ponovo zaštititi populaciju", kaže Vera Đuković, načelnica Veterinarske inspekcijske službe Zlatiborskog okruga.

Zabrana prometa stoke na ugroženom području jedna je od mera kojim će se zaustaviti širenje bolesti. Zaražene životinje mogu se izlečiti antibioticima, a vakcina je samo jedno od preventivnih rešenja.

"Repelent je sredstvo koje odbija insekta da dođe na životinju. A kada njega nema, još kada upotrebimo i vakcinu, onda svakako je stopostotna zaštita životinje koja je dobila zaštitu i preko repelenta i drugu zaštitu preko vakcine", kaže doktor Veterinarske medicine iz Čajetine Dušan Knežević.

Kao i nedavna pojava kvrgave kože goveda, i bolest plavog jezika je do sada bila karakteristična za toplije krajeve sveta. Globalno otopljavanje će sigurno doneti i neke nova oboljenja, ali situaciju prate epizootiolozi u Srbiji i Evropi.

 

Izvor: www.rts.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH