ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

16.09.2017 Ускоро мере за решавање последица суше

Ово лето српски сељаци ће памтити као једно од најсушнијих, јер је сунце уместо њих обрало род, а према првим проценама само ратарске културе ће забележити мањак од 600 милиона евра! Колики ће бити губитак у воћњацима и повртним културама још нико не зна!

Укупна штета, према речима Милана Пространа, стручњака за пољопривреду, јесте око милијарду евра. Паорима треба помоћ, а из Владе Србије најављују да ће ускоро изаћи са конкретним предлозима за спас аграра.

- Штета на кукурузу је око 540 милиона евра, соја је побацила за 60 одсто, званичници раде на проценама, заправо чекају извештаје локалних самоуправа - прича Простран. Он се плаши да ће Влада предуго чекати да смисли план како помоћи ратарима и да ће због чекања страдати јесења сетва.

- Нужне мере су јефтиније гориво за јесењу сетву, одлагање отплате кредита и повољније цене ђубрива и семена. Јесења сетва је у току и треба брзо делати - наводи Простран и додаје да се плаши да ће сељаци остати кратких рукава, јер у буџету нема довољно новца.

Годишња вредност пољопривредне производње је 5,5 милијарди евра, а према процени нашег саговорника ове године ће бити смањена за милијарду евра, што ће утицати на смањење БДП-а.

Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Србије, каже да ништа не очекује од помоћи.

- Да је неко хтео да помогне већ би обелоданио мере, јер је јесења сетва у току. Све земље у окружењу Хрватска, Мађарска, Босна и Херцеговина, имају јефтиније гориво за ратаре за 20 до 30 одсто. Једино у Србији ратари нафту плаћају по тржишној цени - каже Киш.

Он каже да ће као произвођач кукуруза, јечма и узгајивач бикова имати велику штету од суше, те да ће се опоравити за две до три године, ако не буде нове суше или поплава.

Како је за "Вести" изјавио директор Жита Србије Вукосав Савковић сушом су највише погођени кукуруз, соја, шећерна репа и сунцокрет.

- За последњих 18 година ово је шеста суша, а горе од ове године биле су 2000. и 2012. па је неопходно улагати у системе за наводњавање.

- У оваквој години би просечни приноси са наводњавањем били већи два и по пута. Неопходно улагати у системе за наводњавање. Држава треба да направи канале и обезбеди воду и произвођачи да набаве опрему од канала до њива - рекао је Савковић.

 

Извор:http://agropress.org.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

30.08.2019 Društvo Roma Bogatić - Školski pribor za školarce iz socijalno ugroženih porodica

Svake godine za decu iz socijalno ugroženih porodica, sopstvenim finansijskim sredstvima, obezbeđujemo pribor za decu predškolskog i osnovnog brazovanja. Uoči ...

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH