ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

19.10.2018 U Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću svečano otvorena sportska hala i tri kabineta

Mačvanska srednja škola u  Bogatiću, obeležila je 40 godina postojanja i rada. 19. oktobar, ostaće svima u sećanju, jer su učenicima predata na korišćenje tri novoizgrađena kabineta  i fiskulturna sala, na koju se čekalo punih 40. godina.

Svečanom otvaranju prisustvovao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za obrazovanje, Dubravka Negre, direktor "Evropske investicione banke" za Zapadni Balkan, Nenad Beserovac predsednik Opštine Bogatić, predstavnici lokalne samouprave, Siniša Puzić- zamenik predsednika Opštine; Miroslav Dabić- predsednik SO Bogatić; Nataša Lukić Purić-načelnik Opštinske uprave; pomoćnici predsednika Opštine; Milan Damnjanović i Darko Mašić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslav Milanović, sveštenstvo, predstavnici škole, učenici i mnogobrojne zvanice.

Ministar prosvete, nauke i tehniloškog razvoja Mladen Šarčević je sečenjem svečane vrpce otvorio novoizgrađene kabinete i fiskulturnu salu. Svečana proslava počela je kompozicijom „Vostani Serbie“ , u izvođenju „ Mešovitog hora Mačvanskog“

U svom obraćanju direktor „Mačvanske srednje škole“, Milica Dražić, pozdravivši prisutne, istakla je: „ Ove godine se obeležava 40 godina, postojanja naše škole. Širok dijapazon obrazovnih profila ukupno 7, u kojima se obrazuje više od 630 učenika, sa preko 80 zaposlenih, profesora i pomoćnog osoblja, je ono na šta sam posebno ponosna.U upotrebi je elektronski dnevnik, a veliki broj učionica je opremljen za izvođenje multimedijalne nastave, seminara, video prezentacije i radionice. Saradnja sa privrednicima je veoma uspešna, a planiramo da uvedemo i dualno obrazovanje. Ponosna sam na sve uspehe koje su ostvarili učenici ove škole, na raznim takmičenjima“.

Na sam početak rada „Mačvanske srednje škole“, podsetila nas je Roksanda Gladović iz milja zvana Lola, prvi direktor „Mačvanske srednje škole“.  „San Mačvana da im deca ne putuju u druga mesta i ne stanuju po tuđim sobama ostvario se 1977. godine u okrilju Šabačke gimnazije, a sledeće školske godine su srednjoškolci u Bogatiću „otvorili vrata“ današnja srednje škole.  Kao mlad i neiskusan direktor prve savete sam dobila od direktora šabačke Gimnazije „Vera Blagojević“, profesora Aksentija Lekića. Teško je bilo za kadrove, ali smo se snalazili dovođenjem profesora iz šabačke gimnazije, a kako je vreme odmicalo sve više smo se uhodavali i kompletirali stručni kadar. Za tri mandata koliko sam bila direktor škole, bilo je i teških, ali mnogo više lepih trenutaka. Školu je u tom periodu pohađalo nekoliko hiljada učenika, a diplome, pehari i priznanja punili su školske vitrine.

Sećam se divnih ljudi i odličnih profesora: Mihaila Ćuluma, profesora istorije, koji je svaki dan putovao iz Beograda na časove, a da na nijedan čas nije ni zakasnio, Mirjane Stefanović, profesora književnosti, Vlade Grbića, profesora matematike... i mnogih drugih. Ali, svojim velikim uspehom smatram to što sam imala poseban odnos sa decom, gde sam uvek, ali baš uvek bila na njihovoj strani kad god su se neki problemi javljali. Posle 40 godina evo me opet ovde, predivna je škola. Ono o čemu sam ja sanjala , evo danas se ostvarilo. Presrećna sam“!

Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, u svom obraćanju prisutnima istakao je važnost novoizgrađenih objekata i dodao:“Danas  imamo više razloga za radost , jer slavimo 40 godina Mačvanske srednje škole, otvoreni kabineti, sportska sala, došao ministar. Svečano smo danas otvorili projekat koji smo godinama unazad realizovali. Ovo je veliki značaj za razvoj dvoranskog sporta u Bogatiću, a nadam se da će se pojaviti novi sportisti poput Miaila Grušanovića, Mila Isakovića,  a zašto ne i neka odbojkašica, pošto Bogatić ima svoj odbojkaški klub”.

Izgradnja fiskulturne sale počela je, aprila 2011. godine, zahvaljujući velikom zalaganju tadašnjeg direktora Milisava Joksimovića. Sredstva za izdradnju i opremanje sale obezbedili su Ministarstvo privrede, projektom koji je finansirala Evropska investiciona banka i lokalna samouprava.

Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke, rekla je da će oni i u buduće podržavati ovakve i slične projekte.

Ministar Šarčević je obraćajući se prisutnima rekao da će Vlada nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima, jer svakoj drugoj školi u Srbiji je potrebna nova sportska sala. “Mačvanska škola je u više faza dograđena, pre svega smo dobili blok učionica koji su potrebni za nastavu. Ovo nije obična fiskulturna sala, ovo je hala koji će služiti školstvu, a mogu je koristiti sve sportske organizacije i građani. Cela Mačvanska regija je dobila halu gde će se održavati časovi nastave,a i druge sportske organizacije. Predviđenim  Buždetom nastavljamo sa politikom izgradnje sportskih sala po Srbiji, tako da svaka škola ima optimalne uslove za rad. Nastavićemo da radimo i na digitalizaciji, jer je proces digitalizacije i opremanja škole u potpunosti vidljiv”.

Simbolično, „prvi udarac“ u novoj sportskoj sali  izveo je Branko Maksimović -  Necer, profesor fizičkog vaspitanja ove škole,  koji je odnedavno u penziji, a svoj radni vek proveo je održavajući nastavu na otvorenom, po učionicama i holovima, ne dočekavši da časove fizičkog vaspitanja održi u sali.

U nastavku programa nastupili su: Ana Ković sa numerom „Oj, goro, Dragoslav Vasiljević, solista na harmonici, izveo je kompoziciju Jevgenija Derbenka „Svita kontrast“, 4. i 5. Stav, a  folklorni ansanbl „Đido“ izveo je  „Splet tradicionalnih srpskih igara, a „Mešoviti hor Mačvanski “ spustio je "zavesu" na današnju proslavu, pesmom  „Tamo daleko“.

Površina celokupnog objekta je 3 022 metra kvadratna, a  funkcionalnog prostora sale 1600, sa savremenim sportskim terenom za rukomet, košarku, odbojku i druge sportove, sa svlačionicama i tribinama, opremljene po svim standardima. Izgradnja i opremanje sale koštalo je 134 miliona i 250 772, 00 dinara. Dogradnja tri kabineta, dve kancelarije i jedne ordinacije, ukupne površine 257 metara kvadratnih koštalo je više od 9 milona dinara.

Buduće generacije srednjoškolaca u Bogatiću dobili su najbolje uslove za izvođenje nastave i sportske aktivnosti, od osnivanja  škole. Dobili su ono o čemu su prethodne generacije samo maštale.

Jasno je, da svi ne mogu biti vrhunski sportisti, ali zbog sopstvenog zdravlja i razvitka, buduće generacije ove pogodnosti ne bi trebale ignorisati!

D. Ostojić

 

 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH