ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

24.10.2021 Како је протекла прва ноћ у Србији са – ковид пропусницама -SPUTNIK SRBIJA

07:31 24.10.2021 (Освежено: 07:45 24.10.2021)
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
© REUTERS / REUTERS TV
 
Прве вечери важења ковид пропусница за улазак у затворене просторе кафића и ресторана у Србији, конобари и власници, али и ретки гости дочекују са збуњеношћу и радозналошћу. Јер, нико не зна како ће изгледати контрола и ко у локалима контролише госте.
Оно што би се могло издвојити као заједнички именитељ у свим локалима које је репортер Спутњика обишао прве вечери важења ковид пропусница је да сви, и конобари, и гости, али и власници, не желе да им се помињу имена кафића и ресторана. Зашто? Тешко је објаснити. Ни они немају објашњење. Као да провејава атмосфера нервозе и ишчекивања.

Ковид пропуснице испразниле локале

Ишчекивање је приметно код свих – код конобара, гостију, власника; сви гледају друштвене мреже и репортаже о томе да су инспектори уз пратњу комуналне полиције већ почели са контролом угоститељских објеката. Међутим, у Страхињића Бана до поноћи контрола се није појавила
 
 
 
У тој улици познатој по богатом ноћном животу, већина локала је у суботу увече била полупразна.
 

„Било је лоших субота, али ова је баш, баш лоша“, каже нам Милан, конобар у једном бару у познатој „Силиконској долини“.

 
И заиста, својим очима смо могли да се уверимо – у локал у којем ради, а који је познат по томе што се у њему служе разне врсте кабинетског пива, заузето је тек два-три стола.
 
„У ово време (између десет и једанаест часова) обично је пуно“, објашњава он.
 
Слично је и у другом локалу, познатом београдском ресторану – заузета су тек два стола у приземљу, а на галерији нема никога, као и у кафићу познатом по наргилама. Међутим, баште су пуне, иако пирка хладан ветрић.
 
„Не знамо како ће све да изгледа. Ко ће да контролише госте? Ја нећу сигурно. Како да их контролишем? Ко сам ја да им тражим лична документа и да им проверавам ковид-пропуснице“, каже нам Милош, конобар.
 
Полупразан локал у Страхињића Бана. - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Полупразан локал у Страхињића Бана.
© Sputnik / Никола Јоксимовић

Затворити локал у десет или наставити са радом

Милану је, како каже, чудно да запослени у локалима не морају да буду вакцинисани, док гости морају. Уз то, жали се на организацију целог подухвата.
 

„Мислили смо да ће комуналци данас доћи да нам објасне како ће све то да изгледа, јер од тога нам зависи радно време – да ли ћемо радити до десет, дванаест или до један. Очекујем да ће комунална полиција да нам помогне да мало више сазнамо о свему. Колико сам разумео, ковид-редари ће морати да тражи пропуснице од гостију. Колико сам чуо имаће право да тражи чак и личну карту. Искрено, не знам како ће то да изгледа. Ја не могу да им тражим лична документа. Могу само да их опоменем ако немају сертификате. Ако неће да изађу, то ваљда треба да решава комунална полиција“, каже он.

 
Јована, конобарица, сматра да ковид-сертификати неће имати сврхе и да ова мера неће потрајати.
 
„Али ако то потраје, промениће ситуацију јер ће људи изгубити посао јер нико више неће излазити. Мислим на оне који не желе да се вакцинишу“, каже она.
 
Због новонастале ситуације, неки локали су на друштвеним мрежама већ објавили да ће од суботе радити до 22 сата, јер не желе да деле грађане. Јована сматра да је то најбоље решење.
 
„Мислим да је боље да се ради до десет, с обзиром да већина људи није вакцинисана. Мислим да је тако паметније – до тада да се ради најнормалније, а после тога да се локали затворе“, каже она.
Слично размишља и Иван, власник једног од кафића.
 

„Боље ми је да затворим локал у десет. Тако ћу да избегнем проблеме. У реду је ако су људи трезни, али шта да радим ако за столом седи њих неколико који су попили двадесет ракија? Како ћу њих да избацим“, пита се он.

 
Он је одлучио да са применом мера сачека понедељак јер је очекивао да ће неко из комуналне полиције ових дана доћи да им објасни како се новоуведене мере примењују.
 
Његовој супрузи Јелени, као и Милану, чудно је како запослени не морају да буду вакцинисани, док гости морају.
„Не разумем шта се добија тиме? Ја, која нисам вакцинисана, служим тебе који јеси. Како то спречава ширење заразе“, коментарише она.
 
„Боље је да су нас затворили на петнаест дана. Било би нам тешко, али снашли бисмо се. И знали бисмо на чему смо. Овако, нити знамо на чему смо, нити су нам ближе објаснили како да спроводимо мере“, додаје Иван.
 
Ковид пропуснице неопходне су за улазак и боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору - ресторанима, кафићима, баровима и ноћним клубовима, од суботе свакога дана од 22 часа до краја радног времена. Оне ће бити потребне и гостима и организаторима свадби, рођенданских и осталих прослава које се одржавају у затвореном простору угоститељских објеката након 22 часа.
 
Организатори догађаја, власници и задужено особље угоститељских објеката у обавези су да контролишу своје госте, односно да утврде да ли приликом уласка и боравка у објекту имају код себе дигитални сертификат који испуњава неопходне критеријуме.
Ковид редари у угоститељским објектима, као и инспектори приликом надзора, моћи ће уз помоћ обичне камере на мобилном телефону, било којим читачем кју-ар кода да утврде да ли је ковид сертификат валидан, односно да ли је у зеленом или црвеном статусу.
Пошто ковид пропусница односно зелени сертификат на себи нема фотографију власника, грађанима на уласку у угоститељски објекат може бити затражено да покажу и лични документ са фотографијом.
Носиоци надзора угоститељских објеката и примене ковид пропусница биће санитарна и комунална инспекција, као и Комунална милиција, а како је најављено, на терену ће бити 2.400 инспектора свих 46 инспекција у Србији.
Казна за правно лице је 300.000 динара, за предузетнике 150.000, одговорно лице у фирми 50.000, ковид редара 30.000 и за госта објекта 5.000 динара.
 
Izvor-Sputnik - https://rs.sputniknews.com/20211024/kako-je-protekla-prva-noc-u-srbiji-sa--kovid-propusnicama--1130936205.html
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH