ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Sportski miks

01.10.2015 “Eko Bogatić 2015” – prvi Sajam organske hrane održan u Bogatiću

Prvi Sajam organske hrane u Bogatiću, okupio je petnaest izlagača iz cele Srbije, koji su predstavili svoje proizvode: povrće, žitarice, lekovito bilje, med, likere i druge. Organizator Sajma “Eko Bogatić 2015”, je Pokret Zelenih za Bogatić.

Za razliku od konvencionalne, organska proizvodnja zasniva se na biološkoj ravnoteži sistema: zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim, čuva se zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agro-ekološki sistem i prirodni ciklusi.

“Poljoprivredno gazdinstvo za organsku proizvodnju, treba da poseduje odgovarajuće sertifikate i analize. Proizvodnja je zahtevna, ali se isplati. Moja porodica živi od prodaje organskih proizvoda”, rekla je Sanja Kuzmanović iz Čeneja.

Organski proizvedena hrana sadrzi i do 50% vise hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od veštački proizvedene. To je ono što stariju populaciju podseća na mladost, a svima pruža potpuno uživanje.

“Zimnicu pravimo od organskih proizvoda, po receptu naših baka. Lepog je ukusa i mirisa i zdravija je od konvencionalne”, istakla je Marina Vešović iz Jalovika.

Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede, koja se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa, putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.

“Naši poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa tehnologijom organske proizvonje. Potrebe tržišta su velike, pa otuda naš region ima veliku šansu, da pokrene proizvodnju i uposli sve članove gazdinstva”, rekao je Aleksandar Firaunović, predsednik Pokreta Zelenih za Bogatić.

Cilj manifestacije je da ona preraste u tradiciju. Sledeće godine biće organizovane i edukativne radionice, koje će voditi eminentni stručnjaci iz ove oblasti poljoprivrede, najavili su organizatori iz Pokreta Zelenih za Bogatić.

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH