ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

23.05.2017 До краја маја пензија уз стару личну карту

Иако су старе папирне личне карте важиле до 31. децембра прошле године, грађани и даље могу да подносе захтев за њихово издавање на новом биометријском документу, кажу у МУП-у.

У складу с тим и Народна банка Србије је, како сазнајемо, банкама продужила рок за исплату пензија клијентима са старим трајним личним картама.

„У складу с дописом МУП-а, поновили смо препоруку банкама да исплаћују пензије, али да укажу клијентима да је потребно да захтев за промену личне карте поднесу најкасније до 31. маја ове године”, наводе у НБС.

Полиција личне карте на новом обрасцу издаје по хитном поступку, за само неколико дана. Услов за издавање овог личног документа је држављанство Србије, које се такође издаје по хитном поступку. Од 14. априла 2008. године, када се почело са издавањем нове личне карте, до 15. маја ове године, МУП је, показују подаци, издао укупно 9.728.267 биометријских личних карата.

Подсећамо и да 10. јуна истиче рок за замену старих, папирних возачких дозвола биометријским документом. Због тога је, кажу за наш лист у МУП-у, последњих недеља знатно повећан број захтева за издавање возачких дозвола на новом обрасцу. На питање да ли постоји могућност да се рок за замену овог документа продужи, у МУП-у одговарају – одрично.

Возачи могу да замене дозволе и после рока, али не смеју да возе све док имају стари документ, објашњавају у ресорном министарству.

Нова возачка дозвола кошта око 1.500 динара и може да се набави на два начина: одласком у полицијску станицу, где би требало однети стару дозволу, и путем интернета, односно онлајн, преко портала „е-Управе” и за то је потребна чипована лична карта и читач за њу.

Возачу коме је возачка дозвола истекла више од шест месеци следује новчана казна од 15.000 до 30.000 динара, забрана управљања возилом у трајању од три месеца и пет казнених поена. Возач коме је дозвола истекла у периоду краћем од шест месеци, биће кажњен са шест до 20.000 динара и два казнена поена.

Према неким проценама, у нашој држави има још око 300.000 возача са старим дозволама. Нове возачке дозволе почеле су да се издају од 1. јануара 2011. године. Према подацима МУП-а, укупан број возача у Србији је до 31. децембра 2010. био 3.385.624. За више од шест година, укупан број издатих возачких дозвола на новом обрасцу je 3.677.262.

 

 

Извор: http://www.politika.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH