ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

22.03.2020 Прве процене стручњака из Кине – требаће нам 29 дана да стабилизујемо ситуацију

Уколико од данашњег дана сви почну да се придржавају свих мера, стручњаци из Кине процењују да ће Србији требати 29 дана да стабилизује ситуацију са коронавирусом, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар.

Група кинеских стручњака јуче је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са коронавирусом. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да су њихове прве реакције задовољавајуће, задовољни су мерама које је Србија предузела.

"Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре", истиче Лончар.

Када би се сви придржавали свих мера државе Србије, процена кинеских стручњака је, каже Лончар, да Србији треба минимум 29 дана да стабилизује ситуацију са коронавирусом.

"Да бисмо дошли у ситуацију да нам не расте број, јесте да се од данашњег дана уопште не прекрше мере. Требало би нам 29 дана. То је њихова прва верзија, они се ограђују још. Стварно се надам да ћемо сутра имати неки нови предлог и сет мера", истиче министар здравља.

У Србији су коронавирусом заражене укупно 222 особе, а у болници је 131 особа, каже министар.

На респираторима је 15 особа, од којих је, према његовим речима, троје у прилично озбиљном стању.

"Углавном су имали друге болести. Наши лекари и сестре улажу све напоре да им помогну, ми ћемо ту борбу наставити", истиче Лончар.

У овој ситуацији, каже, забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

"Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса", наглашава Лончар.

Указује, међутим, да систем не може да поднесе уколико се људи који су дошли из иностранства не придржавају мера већ организују дружења, иду у масу.

"То није коректно, цивилизовано, систем не може да издржи, људи који их виде треба да их упозоре. Сви ће бити санкционисани. Вирус је жива материја која се мења. Понављам да све зависи од нас", истакао је Лончар.

Министар од данас у 19 часова телефоном разговара са грађанима који имају питања о коронавирусу. Питања су, каже, бројна.

"Људи су збуњени, имају страх. Имају разне недоумице око болести, организације, како функционише систем и све оно што интересује њихове породице. Неки имају личне проблеме па траже савет како да их реше. Људске судбине су такве какве јесу. Покушавамо да у свакој ситуацији помогнемо и да добију адекватну помоћ коју су тражили. Колико год будем успео, разговараћу. Људима то много значи, мени је то посао", напомиње Лончар.

 

 

ИЗВОР: https://www.rts.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH