ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

03.05.2020 03. maj - Svetski dan slobode medija

Mačva Info je lokalni medij koji se bavi izveštavanjem na području Mačve. To godinama radimo blagovremeno, istinito i u potpunosti, poštujući zakone i Kodeks novinara Srbije.

Posebno naglašavamo da smo jednako i ravnopravno dostupni svakom građaninu, grupi ili udruženju građana, svakoj političkoj ili verskoj organizaciji, lokalnoj ili republičkoj instituciji, da u našem mediju potpuno slobodno, bez cenzure, iznesu svoj stav, mišljenje, saopštenje, u vezi bilo koje teme ili pitanja od javnog značaja.

I danas, kao što smo to i ranije činili, pozivamo sve zainteresovane subjekte da to učine, a mi ćemo se, kao i do sada, truditi da to bude i u željenoj formi (video prilog, emisija,članak, foto-reportaža...).

Takođe, ističemo da se bavimo izveštavanjem, naš cilj je da što pre prenesemo građanima šta se juče, danas ili upravo dogodilo. Nikoga u svojim prilozima, objavama, ne promovišemo, već realno prenosimo nedvosmisleno jasno i tačno suštinu događaja sa kojeg izveštavamo.

Ne bavimo se temama na senzacionalistički način, ne glumimo novinare istraživače, jer za istinsko istraživačko novinarstvo potrebno je ozbiljno višemesečno angažovanje, nekada samo za jednu temu, potrebno je značajno državno finansiranje medija, potreban je dobar Zakon o informisanju-što ovaj postojeći nije. Zato danas imamo veliki problem pseudoistraživačkog novinarstva, koje se pretvara da liči na pravo istraživačko novinarstvo, ali zapravo radi u interesu nekih od političkih, poslovnih, pa čak i kriminalnih centara moći. Istovremeno, obično i krši neke od bitnih pravila profesije, što građanin - običan korisnik jednostavno ne može tek tako da prepozna. I u toj oblasti postoje velike razlike, neki to rade iz neznanja, smatrajući da će tako doprineti poboljšanju uslova života, ali postoje i ozbiljni pseudoistraživački novinari, koji poznaju novinarski posao, ali rade za nečiji interes. Postoje i mediji, čiji su pojedini izveštači, u jasnoj službi vlasti ili opozicije.

Rad u bilo čijem interesu, osim u interesu građana, prekršaj je, naravno, osnovnog standarda novinarstva – novinari  treba da rade u interesu građana. Odgovorni novinari, ne objavljuju ono što ne mogu da potvrde iz više nezavisnih izvora, ili dokažu bar inicijalnim-relevantnim dokazima, ili odlukom nekog državnog organa.

Mi se trudimo da svojim radom pokrećemo društvenu zajednicu nabolje i vršimo pritisak na lokalnu samoupravu ili više instance da konkretne probleme građana što pre reše. Mnogo je takvih primera, konkretno rešenih problema sugrađana. To ćemo, naravno, raditi i ubuduće.

Poštovani sugrađani, zahvaljujemo na velikom poverenju, očekujemo vaše još aktivnije učešće na rešavanju konkretnih problema, kao i  sugestija na naš način rada. Mi od početka rada imamo rubriku Građani Reporteri, smatramo da može biti mnogo svrsishodnija. Ne moramo samo mi izveštavati. Nekada ste vi mnogo bliži i "brži" licu mesta, problema ili lepog događaja. Ne mora biti ni događaj, pišite o svemu što smatrate da je od javnog značaja i da će vama i svim sugrađanima doneti boljitak. Stojimo vam na raspolaganju. Čak smatramo, da je to "građansko izveštavanje" budućnost novinarstva. U potpunosti smo odgovorni za svoj rad, za sve što  snimimo i/ili objavimo na ovom portalu-sajtu, kao i našoj zvaničnoj fejsbook stranici Mačva Info  .Za komentare pratilaca ne snosimo odgovornost niti se  oni objavljuju uz našu saglasnost. Takođe, ne odgovaramo niti možemo kontrolisati objave koje članovi javno slobodnih grupa, između ostalih i slobodne javne grupe Mačva Info group-Bogatić, postavljaju u svoje lično ime sa svojih profila. Mi smo odgovorni isključivo za medijske sadržaje koje sami proizvedemo i emitujemo kao medij Mačva Info, kao i objave drugih medija koje preuzmemo i navodeći izvor (sa linkom do njega) podelimo na svom zvaničnom sajtu ili fejsbook profilu.   

Srdačno,

Redakcija Mačva Info

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH