ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

15.07.2020 Нове мере: Обавезне маске и на отвореном, забрана окупљања више од десет људи

Преминуло 11 пацијената, коронавирусом зараженa још 351 особа

 

16:30

Наставља се раст броја заражених у Шапцу, препоручено затварање фирме "Јазаки"

Број новозаражених у Шапцу је и даље у порасту. У том граду регистрована су још 102 случаја, а укупан број заражених је 1.011.

У шабачкој ковид амбулатани редови се не смањује, јуче је прегледано 248 пацијента, 120 тестирано ПСР методом. Сви контакти заражених, којих је 1.800, поштују изолацију.

Завод за Јавно здравље града Шапца препоручио је затварање јапанске компаније "Јазаки" на четранаест дана. Према њиховим наводима, у тој фабрици, у којој ради око 3.000 људи, на корона вирус позтивине су 73 особе, а претпоставке су да заражених има и више.

Градски Штаб обавестио републички и премијерку Ану Брнабић.

У шабачкој Општој болници смештено 220 пацијената, 25 из околине Лознице, речено је на конференцији градског Штаба.

Пет особа је на респиратору, а до сада је пет особа преминуло у шабачкој ковид болници.

 

Tanjug Video- Presek stanja u vezi sa korona virusom-Konferencija za štampu

 

16:17

Још 119 позитивних на КиМ

У последња 24 часа у Инстититу за јавно здравље у Приштини регистровали су 119 позитивних случајева инфекције коронавирусом.

Укупан број оболелих на Косову је 5.237, док је 112 људи преминуло од последица коронавируса од почетка епидемије.

Активна су 2.663 случаја. Укупно су излечена 2.462 пацијен

16:03

Гојковић: Важно је стати међу првима у ред за вакцину

Гојковић: Није јавна тајна да више земаља ради на вакцини, активно сарађујемо са свим земљама које раде и траже лек, односно вакцину. Имамо контакте и са енглеским фирмама, односно колегама у Великој Британији, и у Америци, Русији, Кини. Важно је стати први у ред.

"Надамо се да ћемо успети да будемо једна од земаља које ће међу првима успети да реше овај проблем с вакцином, ако је буде у наредном временском периоду", каже покрајински секретар за здравство.

Све су то још потенцијалне вакцине, налазе се у различитим фазама, додаје заменица директора "Батута".

"Имамо интензивну комуникацију са различитим кућама које производе вакцину, јер у моменту кад се пронађе и кад прође све нивое истраживања, биће сигурно велика потражња, зато смо од самог почетка укључени у овакву врсту истраживања. Неће се примењивати док не буде испуњавала све критеријуме безбедности и највеће могуће ефикасности", каже Дарија Кисић Тепавчевић.

15:56

Седам приватних лабораторија поднело захтев за пи-си-ар тестирање

Кисић Тепавчевић: Да би могла да ради неку врсту тестирања, лабораторија мора да испуни стандарде биосигурности и биобезбедности. Имајући у виду да овај вирус има висок степен инфективности и могућности преноса на раднике, рад са овим вируса представља максималан степен сигурности, морају да имају 2+ или 3 степена.

Седам приватних лабораторија поднело захтев да ради пи-си-ар тестирање, и њима ће данас бити достављен сет критеријума.

"Оне које буду то испуњавале, биће и више него добродошле да помогну у борби", наводи заменица директора "Батута".

15:48

Болнички капацитети попуњени скоро до краја

Гојковић: Здравствени ситем Србије је благо речено пренапрегнут, он је много више од тога, капацитети су попуњени скоро до максимума.

Из дана у дан покушавамо и успевамо да додатним капацитетима односно отварањем нових делова болница примимо све пацијенте који су заражени, али морате схватити сви да томе има краја, и не можемо из дана у дан отварати нова одељења, правити болнице за један дан.

Ми смо на прекретници за здравствени систем Републике Србије, каже Гојковић.

15:40

Гојковић: Протести у Новом Саду вероватно допринели порасту броја заражених

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић: У Новом Саду региструјемо дневно више од 80 позитивних, прошле недеље је то било између 50 и 60, што јасно говори да оно што се догађало пре 7 до 10 дана неповољно делује.

"Видимо да су то особе млађе животне доби, протести у Новом Саду вероватно допринели порасту броја оболелих ове недеље. Надаље се бојимо тога што су те млађе особе оствариле контакте и са старијима, родитељима, бакама, декама. Зато се бојимо да ће до повећати број оболелих старијих", наводи покрајински секретар за здравство.

"Крајње је време да схватимо да ово мора бити борба целог друштва, и младих и старијих, јер болест не бира", каже Гојковић. 

Кисић Тепавчевићева додаје да је слична ситуација и у Београду, где је за 30 одсто повећан број заражених.

"Нико не може да дâ поуздану информацију да ли је то директно повезано са неким догађајем, али тада је важила забрана окупљања, кафићи радили до 23 сата, са баштом, али сваки боравак без маски је био потенцијално место заражавања", наводи заменица директора "Батута".

15:30

Шездесет пет одсто заражених од 20 до 49 година

Узрасна дистрибуција хоспитализованих од 14. јуна до 14. јула: Највећи број особа је од 30 до 39 година. Свака четврта особа припада овој узрасној групи – 24,14 одсто.

Затим од 40 до 49 година, свака пета особа – 20 одсто. А 20 одсто су и особе од 20 до 29 година.

Шездесет пет одсто хоспитализованих је од 20 до 49 година, каже Дарија Кисић Тепавчевић.

"База података ће бити побољшана", највљује заменица директора "Батута".

Далеко виша стопа хоспитализације код младог становништва, напомиње Дарија Кисић Тепавчевић додајући да је то резултат, њихове веће експонираности вирусу.

15:25

Милисављевић: Ситуација у Новом Пазару сложена, али под контролом

Специјални изасланик министра здравља за Нови Пазар, Тутин и Сјеницу Слободан Милисављевић: Сложена ситуација у Новом Пазару и околини, али је сада под контролом за разлику од пре 15 дана.

У Општој болници у Новом Пазару хоспитализовано је 229 пацијената, а за 24 сата био је 21, додаје Милисављевић.

За последња 24 сата у ковид амбуланти прегледано 260 особа, од чега је 160 првих прегледа – први пут се јављају лекару, и 100 контролних.

У последња три дана није било транспорта у терцијарне установе, напомиње Милисављевић и додаје да има довољно слободних места за новопридошле пацијенте. 

15:19

Кисић Тепавчевић: Капацитет лабораторија је лимитиран

Кисић Тепавчевић: У једном моменту, сигурно због велике заинтересованости грађана и могућности да се ради на лични захтев, повећао се број особа које желе да се тестирају. Многи су то радили без основа, било је људи који су желели више пута недељно да се тестирају.

"Знамо да је повећан број захтева за тестовима и због путовања, тако да то јесте разумљиво и свима јасно, разумете да су нама тестирања због клиничких индикација приоритет. Зато у једном моменту ти тестови јесу преусмерени на Заводе и Институте, како би се увела боља контрола потрошње. Сад кад постоји рационалан разлог за тестирања, враћено је на терен", каже Кисић Тепавчевићева. 

Додаје да је било застоја са издавањем резултата тестова "и више него што треба да буде, најбоље је одмах, али само пи-си-ар тестирање је такво".

"Били су редови, пре свега испред Торлака, са путницима. Лимитиран је капацитет лабораторија, повећали смо капацитет, али је у једном моменту био захтев већи", каже заменица директора "Батута".

15:16

Кисић Тепавчевић: У овој борби морамо бити јединствени

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић: Медији су нам јако битни, ваш значај је огроман. Нажалост, сведоци смо да су појединци дали себи за право да износе непроверене и нетачне информације и на тај начин су директно одговорни за стварање атмосфере која није продуктивна, то ником не иде у прилог без обзира на уверења. У овој борби морамо бити јединствени, јер имамо исти циљ – очување породице, здравља, нације.

Информације треба да буду правовремене, али проверене, рекла је Кисић Тепавчевићева одговарајући на питање новинара. 

15:15

Тестиране 8.393 особе, позитивна 351

У последња 24 сата тестиране су 8.393 особе, од којих је позитивна 351. На респираторима се налази 169 пацијената.

Битку са ковидом 19 изгубило још 11 људи, па се укупан број преминулих попео на 429.

У последња 24 сата хоспитализоване су 234 особе, укупно 4.667.

14:55

Ускоро почиње конференција за новинаре

Очекује се почетак конференције на којој ће бити саопштени најновији епидемилошки подаци.

На данашњој седници Кризног штаба донете су нове мере у борби против коронавируса.

Маске ће бити обавезне и на отвореном, тамо где је немогуће одржати растојање од метар и по.

Друга мера је забрана окупљања више од десет људи на територији целе Србије.

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да је ситуација нестабилна и да мере морају да предузимају сви како би се у наредном периоду видело побољшање.

Мере, каже, ступају на снагу од петка.

Према њеним речима, приметило се преливање становништва у делове земље где нису биле на снази мере, па су организована славља.

Председник Србије Александар Вучић је навео да је Србија у преговорима са земљом која већ даје вакцину и да се нада да ће она стићи у нашу земљу до краја ове године. 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици потписали су уговор о ангажовању 200 здравствених радника који ће помагати у борби против епидемије коронавируса, а чије ангажовање ће бити омогућено средствима ЕУ.

 

 

Да коронавирус не посустаје најбоље показује податак да је у ковид амбулантама на територији Београда за 24 сата прегледано 3.225 особа. Болнички капацитети попуњени су више од 90 одсто. Коронавирус је до сада у Србији потврђен код 18.983 особе, а од последица заразе преминуло је 418 људи. До сада су тестиране 507.002 особе.

12:51

У Шапцу joш 102 особе заражене коронавирусом

На територији Мачванског округа потврђено 126 позитивних узорака на ковид 19.

Највише новооболелих је у Шапцу - 102, 11 нових случајева је у Богатићу, седам у Лозници, и по три особе у Владимирцима и Коцељеви. Укупано заражених у Мачванском округу је 1.420, а у Шапцу 1.011.

Шабачки угоститељи негодују због ограниченог радног времена до 20 часова.

Од надлежних су поново затражили, да им се, како наводе, као у другим градовима где је на снази ванредна ситуација, омогући рад башта до 23 сата. Многи су на своје објекте истакли натпис ''Стоп дискриминацији''.

12:45

Вучић: Гледаћемо да будемо у првих 30 земаља које ће набавити вакцину

Председник Србије Александар Вучић је навео да је Србија у преговорима са земљом која већ даје вакцину и да се нада да ће она стићи у нашу земљу до краја ове године.

"Ми смо у разговорима са једном земљом, везаним за вакцину. Тестирање је завршено и даје се угроженима. Ми се надамо да пре краја ове године можемо да имамо ту вакцину, која би била спас за Србију у потпуности, и за економију и за целу земљу", рекао је председник Србије.

12:29

Нове мере: Маске и на отвореном, где је немогућ размак од метар и по, забрана окупљања више од десет људи

На данашњој седници Кризног штаба донете су нове мере у борби против коронавируса.

Маске ће бити обавезне и на отвореном, тамо где је немогуће одржати растојање од метар и по.

Друга мера је забрана окупљања више од десет људи на територији целе Србије.

Мере ступају на снагу у петак.

12:04

Још 37 оболелих од ковида 19 у српским срединама на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је још 37 случајева инфекције коронавирусом, саопштио је епидемиолог Александар Антонијевић.

На прес конференцији за медије у Косовској Митровици рекао је да је у последњем кругу тестирано 68 особа медју којима је 16 случајева заразе забележено у Митровици, девет у Лепосавићу, четири у Звечану и три у Зубином Потоку.

У српским срединама јужно од реке Ибар, регистровано је петоро инфицираних коронавирусом, и то у Косовској Каменици, Призрену и Гњилану по један случај, а у Прилужју два.

У другом налету, четири особе су преминуле у српским срединама на КИМ.

11:27

Ванредна ситуација и у Бајиној Башти

На основу Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљењу ванредним ситуацијама и члана 17. става 3. Уредбе о саставу и начину рада штаба за ванредне ситуације Штаб за ванредне ситуације општине Бајина Башта на седници одржаној у уторак донео је одлуку да ограничи забрану окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, одреди да је у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

На снази је забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација и ограничење радног времена свих малопродајних објеката (угоститељских, трговина, бензинских станица, пекара...) од 06.00 до 22.00 часа, наводи се на сајту општине.

11:09

Почиње састанак Кризног штаба

На седници Кризног штаба очекује се да буду предложене нове, строже мере у борби против коронавируса.

10:55

Институт за медицину рада и Клиника за дерматовенерологију КЦС улазе у ковид систем

Институт за медицину рада са 100 кревета и Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије улазе у ковид систем, сазнаје РТС.

То је одлучено након састанка министра министра здравља са директорима ковид болница.

То је први пут да те здравствене установе улазе у ковид систем, с обзиром на то да до сада нису збрињавале ковид пацијенте.

10:25

Ђерлек: Стање у Новом Пазару доста стабилније, али и даље опасно

У односу на пре десет дана када је у регионалној ковид болници у Новом Пазару било 380 пацијената, данас је стање доста стабилније, али и даље озбиљно, изјавио је координатор те здравствене установе Мирсад Ђерлек.

Како је рекао за Танјуг, мање је хопситализованих пацијената, као и број прегледа у ковид амбулантама.

"Али, с обзиром да је вирус подмукао, ми смо у пуној бробеној готовости и озбиљно очекујемо и радимо свој посао. Не смемо да се опустимо и тражим озбиљност и од грађана јер нам много зависи од тога како се грађани Новог Пазара, Сјенице и Тутина понашају у смислу придржавања епидемиолошких мера", казао је Ђерлек.

Наводи да од грађана тражи озбиљност, јер може да се догоди да дође до новог таласа због неозбиљности грађана.

"Тим лекара који тренутно ради у болници, лекари из новопазарске болнице, других градова у Србији, као и из БиХ, је врло озбиљан и понашамо се као да имамо 400 људи", истакао је Ђерлек. (Танјуг)

09:48

У Врању не јењава епидемија коронавируса

Расте број и заражених и прегледа у ковид амбуланти у Врању, као и у другим општинама Пчињског округа.

У ковид болницама у је смештено око 200 пацијената, а четвртина је на кисеоничкој потпори. Планира се у Здравственом центру отварање и пете ковид болнице на неком одељењу или пољске болнице.

"Наши пацијенти су углавном са бронхо пнеумонијама, 194 пацијената је има. На кисеонику је 46, а најтеже случајеве упућујемо према Клиником центру Ниш", истакла је др Љиљана Антић, директорка ЗЦ у Врању.

Према њеним речима, нема потребе за отварање још неке ковид амбуланте.

"Максимални број пацијената у суботу је био 330, јуче је био 271 пацијент. Првих прегледа је било 117 јуче. Мало смо се и боље организовали. Направили смо још једну лабораторију. Имамо две лабораторије. А надамо се да ћемо сутра добити покретни рендген апарат који ће нам омогућити да контролне радиолошке прегледе радимо у ковид болници, да растеретимо ковид амбуланту у којој има и преко 200 радиолошких прегледа", истакла је Антићева.

Помоћ је потребна и у Врању и Сурдулици где је препуна болница.

Помоћ прикупљају Врањанци и људи из дијаспоре. То организује Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност и Одбор за људска права

Одазвало се акцији око 150 Врањанаца и фирми, и та помоћ ће у петак бити подељена.

09:08

У Крагујевцу још девет заражених

Од 16 узорака, који су у уторак 14. јула до поноћи стигли у Институт за јавно здравље Крагујевац, 13 пацијената било је позитивно на коронавирус, од тога из Крагујевца девет, из Кнића три и један из Београда.

У Шумадијском округу укупно је заражено 965 особа, највише у Крагујевцу 725, Книћу 51, Аранђеловцу 49, Рачи 27, Тополи 22, Баточини 16 и Лапову седам пацијената.

У кућној изолацији тренутно се налази 971 особа, из Крагујевца 799, Кнића 61, Аранђеловца 32, Тополе 31, Лапова 17, Баточине 16 и Раче 15.

У Клиничко болничком центру Крагујевац (КЦК) на основу података од уторка 14. јула, хоспитализовано је 97 пацијената од којих се осморо налази на респиратору.

Према истом извору из КЦК, на кућно лечење отпуштено је 12 пацијената, петоро из Крагујевца, троје из Новог Пазара, двоје из Тутина и по један пацијент из Аранђеловца и Краљева.

08:36

У Ваљеву проблем кашњење резултата тестова

Као у већини градова Србије, у Ваљеву је велики проблем кашњење резултата тестова.

Подаци који се званично објављују о житељима Колубарског округа којима је потврђен ковид 19 нису потпуни од 06. јула, јер резултати касне за око 500 људи.

Примера ради, у Општој болници у Ваљеву лежи 57 пацијената са сумњом на ковид инфекцију, али вирус је потврђен само код 14.

По неколико дана касне и резултати тестова који су грађани урадили на лични захтев.

"И поред наших интервенција да ти резултати буду што пре достављени, значи, имамо и даље тај проблем, који представља не само нама проблем анализе и процене епидемиолошке ситуације и нека наша даља истраживања, него и самим пацијентима када треба да буду упућени у терцијарну здравствену установу ради операције, ради неких даљих испитивања", изјавила је др Марија Гавриловић, директорка Завода за јавно здравље Ваљево.

08:29

Још 29 заражених у Краљеву

За непуних месец дана преминуло је 12 пацијената, а оболело је 392 Краљевчана. У ковид амбуланту се јављало и до 180 пацијената дневно претходне недеље, а до 80 посто је ишао проценат позитивности.

Др Радован Чеканац, координатор градског кризног штаба наводи да је синоћ је добио резултате, и да је 29 позитивних од 60 узорака.

"Имали смо једно 15 узорака замрзнутих из претходног периода, па не одражавају реално стање за јучерашњи дан. Оно што је добро, јуче немам ниједног преминулог", истакао је Чеканац.

Краљево је, напомиње, прогласило епидемиолошку ситуацију претећом, са тенденцијом да пређе у ванредну ситуацију.

"У претходном периоду смо слали мали број узорака на анализу, али нам је и он био довољан да проценимо да је број заражених далеко већи. Број прегледаних је 168 јуче био. И даље је значајно велики број пацијената Прецизније податке ћу моћи да вам кажем тек након четири до пет дана", казао је Чеканац.

Краљевачко здравство, каже, има довољно опреме.

"Имамо 80 пацијената на лечењу, отварамо и нове јединице. Није добро да нам је све већи број здравствених радника заражен", напомиње Чеканац.

08:25

Ужице до краја недеље добија привремену ковид болницу

У Ужицу ће до краја недеље бити стављена у функцију привремена ковид болница која се опрема у кругу бивше војне касарне. Капацитет болнице биће 150 кревета, рекла је за РТС ппомоћница директора Здраственог центра Ужице Наташа Гаговић.

Ситуација је и даље тешка, оптерећење на ужичку болницу је велико јер покривамо цео златиборски регион, рекла је Гаговићева.

Она је апеловала на суграђане да имају разумевање на отежане услове у којима раде здраствени радници и нагласила да је тренутно у болницама златиборског округа смештено преко 500 пацијената, највише у Ужицу.

 08:17

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" на лечењу више од 300 пацијената

Од почетка борбе против коронавируса, средње тешки и тешки пацијнети збрињавају се у Клиничко-болничком центру " Др Драгиша Мишовић ".

Др Владан Вукомановић, начелник Кардиологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић " каже за РТС да је у тој установи стање слично као и претходних дана и да су капацитети попуњени.

"Тренутно је хоспитализовано око 308 пацијената са умереном и тешком клиничком сликом, од тога је 65 на одељењу интензивне неге, 22 на респиратору и 34 на неинвазивној вентилацији", рекао је Вукомановић.

Према његовим речима, сада је старосна доб померена према млађима и они су угрожени као и старији.

"Сада је више пацијената са тешком сликом и више је оних на респираторима. За оне са лакшом сликом траје десет до 14 дана, а за оне са тежом буде и продужено", казао је Вукомановић.

Наводи да тежа клиничка слика мора да се дијагностификује и да су се у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" од почетка усмерили на скенер грудног коша што нам даје добро лечење и прогнозу таквих пацијената

Истиче да је добра околност то што у тој институцији има добрих уиграних тимова. Теже је, додаје, због врућине и рада у скафандерима, али указује да ће се пацијентима пружити најбоља могућа здравствена нега до излечења.

"Тренутно је 30 деце који су у нашој дечјој болници са пратњом. Карактеристика болести у том узрасту је повећани број деце и тинејџера са једностраном и обостраном упалом плућа, чега није било у претходном периоду", закључио је Вукомановић.

08:04

Седница Кризног штаба у 11 сати

За 11 сати заказана је седница Кризног штаба, на којој би могло да се предложе строже мере, обавезне маске на отвореном и забрана окупљања у целој земљи.

06:52

Нешто повољнија ситуација у Новом Пазару и Тутину

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару и Тутину је мало повољнија, јавља репортер РТС-а.

У регионалном ковид центру у Новом Пазару све је спремно за потенцијални нови талас који се очекује.

Припремљен је и кисеоник. Спреман је нови резервоар за кисеоник од 16.000 литара и он је додат старом од 4.000 литара. ЕПС је донирао нове трафо станице и додатне агрегате.

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата умрло 13 заражених, а вирус је потврђен код још 344 особе. На респиратору је 170 болесника.

Лекари кажу да су београдске болнице пуне, а међу оболелима највише је особа старосне доби од 30 до 50 година.

У ковид систем ушао је и Институт за реуматологију са више од 100 постеља, а по потреби пацијенти из Београда шаљу се у Смедерево, Пожаравац, Белу Паланку...

Међу оболелима су и здравствени радници. Њих 70 је хоспитализовано, док је још 500 позитивно на коронавирус и налазе се у самоизолацији.

Министар здравља је још једном апеловао на грађане да не иду у масу, да не буду са више људи посебно у затвореном простору, да носе маске и држе дистанцу.

Пошто корона не посустаје, а очекује се да током јесени и зиме њен талас буде још јачи, почела је припрема за градњу нових болница.

Министар Александар Вулин обишао је војни комплекс "Земун економија" на Батајничком друму где ће у најкраћем року бити изграђена ковид болница.

 

 

Извор: РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH