ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

16.07.2020 Преминуло још 13 људи, од коронавируса заражене још 383 особе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији регистрован код још 383 особе. Од последица заразе преминуло још 13 људи. На респираторима 177 особа. Број тесираних је 9.183. Влада Србије усвојила најновије одлуке у вези са спречавањем ширења коронавируса, које ће од петка важити на целој територији Републике.


15:55

Влада усвојила нове мере за заштиту од короне

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Србије је усвојила најновије одлуке у вези са спречавањем ширења коронавируса, које ће од 17. јула важити на целој територији Републике.

Овим мерама забрањују се окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору истовремено више од десет људи. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од најмање 1,5 метара, односно на свака четири квадратна метра може бити прусутно само једно лице.

Ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним местима у затвореном простору, што значи да су родитељи малолетне деце, као и деце са посебним потребама и њихови старатељи, дужни да обезбеде да њихова деца носе заштитну маску.

Влада је препоручила да се маске носе на свим јавним местима на отвореном простору. На местима на којима није могуће обезбедити растојање од најмање 1,5 метара (редови испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта), ношење маски је обавезно.

15:49

Број оболелих у Подунавском округу повећао се за 6 пацијената

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, број оболелих у Подунавском округу се повећао за 6.

У Смедереву и Великој Плани су регистрована по 3 новооболела, док у Смедеревској Паланци нема нових случајева. Чекају се резултати за још око 200 грађана Смедерева, потврдила је директорка Завода, др Ана Јовановић. Она је такође додала да је ситуација неповољна.

У смедеревској Општој болници "Свети Лука", тренутно је хоспитализована 171 особа, већина је из других градова Србије. Од тог броја, њих 69 је позитивно на ковид 19. Како је потврдио вршилац дужности директора др Ненад Ђорђевић, на респиратору се налази 15 особа. У последња 24 часа, преминуо је један пацијент.

Општа болница "Стефан Високи" у Смедеревској Паланци, такође је у ковид систему. На лечењу се налази 37 особа, углавном из општине Велика Плана и Смедеревска Паланка.

Директор болнице, др Никола Ристић, рекао је да може да се обезбеди 107 кревета за потребе цовид пацијената, као и то , да се очекује пријем пацијената из Београда и других градова. Такође је потврдио да је један пацијент преминуо , као и да се на респиратору налази једна особа.

15:45

У установама социјалне заштите заражено 56 корисника и запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старихкорона вирусом зараже но је 20 корисника и 36 запослених, саопштили су из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Заражених има у установама у Обреновцу, Младеновцу, Матарушкој Бањи, Руми, Крагујевцу, Београду, Димитровграду, Тутину, Крагујевцу, Кулини, Врању, Шапцу, Чуприји, Панчеву, Гаџином Хану...

15:35

Приватне лабораторије се већ јављају за тестирање

Премијерка Ана Брнабић рекла је да су се поједине приватне лабораторије већ пријавиле да врше тестирање на коронавирус и додала да је Кризни штаб одредио минималне услове које те лабораторије морају да испуне да би то радиле.

"Стигле су пријаве од одређених приватних лабораторија и за брзе тестове из крви и за пи-си-ар тестове", рекла је Брнабић.

15:31

КБЦ Земун у претходном таласу добио 50 лекара и 80 сестара

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће 200 додатних медицинских радника у борби против короне бити распоређени као помоћ у раду Института "Батут" и захвалила партнерима из ЕУ на подршци за финансирање њиховог ангажмана. 

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић рекао је да је та установа у претходном таласу добила 50 лекара и 80 медицинских сестара, који су распоређњни.

"Сада смо у другом начину рада, бавимо се послом у лечењу пацијената од ковида, запослићемо младе људе где треба, а после ћемо видети где ће дати допринос", каже Стојановић.

Захвалио се свим колегама лекарима и особљу медицинском и немедицинском који се боре са ковидом. 

Драгош Стојановић изјавио је да је оптимистичан да ће се број заражених смањивати у наредном периоду, због одговорности грађана који носе маске и држе дистанцу, али је и опрезан када то каже јер је већ данас до 15 часова у КБЦ "Земун" било 10 пацијената више него јуче

15:26

Комплексна епидемиолошка ситуација у Београду

Ова два дана смо издржали највећи број заражених, па ако се сви продиржавали мера надам се стабилизацији, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Епидмиолошка ситуација у Београду је комплксна, указала је Брнабићева.

Премијерка Брнабић изјавила је да ће се поштовање мера уведених у циљу борбе против коронавируса, контролисати Кризни штабови на локалу, надлежне инспекције или Комунална полиција, у градовима у којима постоји, али пре свега инспекције. 

15:20

Јанковић: Бојазан да ствари могу да се погоршавају

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да морамо бити веома опрезни јер епидемија још увек не јењава.

"У овом тренутку постоји и оправдана бојазан да ствари могу да се погоршају и велика нада да можемо да спречимо да се погоршају, ако доследно спроведемо ове мере", истакао је др Јанковић.

15:17

Брнабић: Смиривање ситуације и Шапцу и Новом Пазару

Премијерка Ана Брнабић указала је на конференцији за новинаре Кризног штаба да се ситуација смирује у Шапцу и Новом Пазару и то даје разлог за одређени оптимизам.

"Далеко је највећи број заражених у Београду, а имамо и доста нестабилну ситуацију у Краљеву", рекла је Брнабић и додала да је забележен и раст заражених у Новом Саду.  

"Ван сваке сумње да је дошло до раста броја нозозаражених услед протеста и то нам долази за наплату. За мене је ово очекивано и лакше је када се носите са тим бројевима", рекла је она.

Грађани су послушали апеле Кризног штаба. Знам да ћемо видети резултат мера које смо доносили, рекла је премијерка.

15:15

Тестиране 9.183 особе, умрло 13

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији регистрован код још 383 особе. Од последица заразе преминуло још 13 људи. На респираторима 177 особа. Број тесираних је 9.183.

У Србији и даље расте број оболелих од коронавируса. Отварају се нове ковид болнице. У ковид систем ушао је и Институт за медицину рада у Београду.

У Србији и даље расте број оболелих

По броју новооболелих на првом месту су и даље Београд и Нови Сад. 

Београд је у овом тренутку "потенцијална бомба", каже епидемиолог Предраг Кон и наглашава да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да није потпуно одустала од увођења полицијског часа, али да са таквом одлуком мора да се сложи цео Кризни штаб.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Нови Сад најугроженији на територији Војводине и да ће у току дана имати састанак са градоначелником Милошем Вучевићем како би се договорили о начину увођења додатних мера. 

Од сутра је у читавој земљи забрањено окупљање више од 10 људи, а маске су обавезне у затвореном простору и на отвореном, ако је дистанца између људи мања од метар и по.

Из Светске здравствене организације поручују да се вирус није знатно променио и да су зато важне мере превенције, како би на јесен ситуација била што повољнија.

"Тестирај, изолуј, лечи, најбољи је рецепт за сваку земљу", рекао је за РТС Маријан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH