ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

10.02.2022 Најновије истраживање у Израелу: Антитела квалитетније и дуже делују код излечених-природно имунизованих-Извор:Политика

ЈЕРУСАЛИМ – Број антитела опада и код претходно заражених и код вакцинисаних особа, али им се деловање побољшава само после инфекције, а не вакцинације, показало је истраживање израелског Медицинског центра Шеба.

Како је најављено резултати тог истраживања биће представљени на Европском конгресу клиничке микробиологије и инфективних болести у априлу, преносе израелски медији.

Истраживање, предвођено докторком Кармит Коен, би могло да објасни зашто су претходно заражени пацијенти, како се чини, боље заштићени од нове инфекције ковидом-19 него они који су само вакцинисани.

Анализиран је имуни одговор код 130 опорављених пацијената током једне године и упоређен са 402 особе које су два пута имунизоване Фајзер вакцином, али никада нису имале ковид-19.

Откривено је да је број антитела месец дана после вакцинације виши него код оних који су се опоравили од болести, преноси Бета.

Тај број је међутим опао брже у групи вакцинисаних.

И мада је индекс авидности (квалитет перформанси антитела) у почетку већи код вакцинисаних него оних који су се опоравили од ковида-9 он се значајно не мења код вакцинисаних, али расте постепено код опорављених пацијента.

То би могло објаснити зашто ће се дупло вакцинисане особе које се никада нису заразиле ковидом-19 вероватније суочити са инфекцијом после пола године.

Студија је такође показала да су супротно очекивањима антитела опорављаних пацијената који спадају у групу гојазних с индексом масе тела 30 и већим виши у поређењу са оним испод 30 (прекомерне до нормалне тежине).

Гојазни људи који су ранији били заражени су зато боље заштићени од нове инфекције.

Од свих опорављених пацијената код 42 (36 одсто) јавио се дуг ковид, укључујући утицај на ментално здравље (пет одсто), неуролошке (девет одсто), кардиоваскуалне (пет одсто) и респираторне (31 одсто) симптоме.

Аутори студије су закључили да „иако се број антитела смањује временом и код пацијента опорављених од ковида-19 и вакцинисаних особа, квалитет антитела се повећава после инфекције, а не после вакцинације”.

„Ти резултати пружају специфичне карактеристике имуног одговора које могу да објасне разлике у заштити од ковида-19 код претходни заражених и вакцинисиних људи”, закључује се у студији.

Извор: ПОЛИТИКА - https://www.politika.rs/scc/clanak/499244/Antitela-deluju-najbolje-posle-infekcije-kovid-19

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH