ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

15.02.2022 Ђоковић: Жртвоваћу трофеје ако ме буду терали да се вакцинишем-нисам антиваксер, верујем у слободу избора

Извор РТС - Ђоковић: Нисам антиваксер, али ћу жртвовати трофеје ако ме буду терали да се вакцинишем

Најбољи тенисер света дао је за Би-Би-Си први велики интервју после депортације из Аустралије у којем је открио да ће жртвовати трофеје и шансу да постане најбољи у историји "белог спорта" уколико вакцинација буде обавезна за наступе на турнирима. Ђоковић је истакао и да није антиваксер како га многи на западу представљају, али да верује у слободу избора.

Прво питање у интервјуу управо је гласило да ли је Новак Ђоковић антиваксер...

Прво питање у интервјуу управо је гласило да ли је Новак Ђоковић антиваксер...

Ђоковић је истакао да је спреман да не игра на турнирима ако вакцинација буде обавезна
Ђоковић је истакао да је спреман да не игра на турнирима ако вакцинација буде обавезна

 

"Не", одговорио је Србин.

"Верујем да треба да постоји право избора на то да ли ћете се вакцинисати или не. Нисам о томе говорио раније, нисам откривао свој вакцинални статус јер имам право на то да буде приватан. Колико видим, било је много погрешних закључака и претпоставки. Зато је било важно да проговорим о томе и разјасним одређене ствари", додао је, истичући да је вакцинисан као дете.

Истакао је да ни у једном тренутку није ширио погрешне информације и да разуме колико је важна вакцинација у светској медицини.

"Никада нисам био против вакцинације. Схватам да глобално сви улажу велики напор да контролишу овај 'пожар'. И надам се да ће у томе успети. Вакцинација је највероватније и највећи напор да се то учини. Вероватно је пола света вакцинисано и ја то потпуно поштујем, али сам одувек веровао и представљао ту слободу избора шта уносите у своје тело."

Објаснио је и који је разлог због којег се није вакцинисао против ковида. Како каже, увек је био "ученик добробити тела, здравља и исхране", и да је на одлуку делимично утицао позитиван утицај који су фактори попут промене исхране и начина спавања имали на његове атлетске способности.

"За мене је то основни принцип разумевања шта је добро, а шта лоше за вас. Као елитни професионални спортиста, увек сам пажљиво анализирао све састојке који долазе из суплемената, хране, воде, спортских пића... Све што као гориво улази у мој организам. На основу информација које сам добио, одлучио сам да се не вакцинишем."

Новак је у Мелбурну био у имиграционом притвору
Новак је у Мелбурну био у имиграционом притвору

 

Како је навео, не одбацује могућност вакцинације против ковида у будућности.

"Трудим се да држим ум отвореним јер се сви трудимо да пронађемо најбоље могуће решење. Нико не жели да буде у овој ситуацији у којој смо ми колективно већ две године. Део сам глобалног спорта који се игра сваке недеље на различитим локацијама. Разумем последице своје одлуке. Једна од последица је да не идем у Аустралију, био сам спреман на то. Разумем да данас не бити вакцинисан, значи да не могу да путујем на већину турнира."

"Спреман сам да не играм на Ролан Гаросу и Вимблдону"

Једно од питања је било да ли је спреман да не учествује на турнирима и одбаци шансу да буде најуспешнији тенисер свих времена, уколико вакцинација буде обавезна.

"Да. Спреман сам да платим ту цену", истакао је Ђоковић.

Ако ствари остану какве јесу, то значи да ће пропустити и Ролан Гарос, на којем такође брани титулу.

"Да, спреман сам да платим ту цену", поновио је светски "број 1".

То значи да ће морати да пропусти и Вимблдон – да ли је то цена коју је спреман да плати...

"Да."

"Зашто, Новаче, зашто?", упитао га је новинар.

"Зато што принципи доношења одлука у вези са мојим телом су важнији од било којег трофеја или било чега другог. Трудим се да будем у складу са својим телом што је више могуће."

 
Суд је пресудио у његову корист, али му је министар поништио визу

Шта би онда била његова порука антиваксерским групама које јавно говоре да је "Новак Ђоковић један од њих".

"Рекао бих им да свако има право да говори или ради како год мисли да је адекватно. Никада нисам рекао да сам део тог покрета. Нико током процеса и саге у Аустралији ме није питао за мишљење или какви су моји ставови о вакцинацији. Нисам могао да изразим шта мислим и какви су ми ставови, ни током легалног процеса, нити напољу. Несрећа је што је било толико погрешних претпоставки и закључака широм света, заснованих на нечему са чим ја потпуно нисам сагласан."

"Нисам се намерно заразио, нити фалсификовао тестове"

Осврнуо се и на ситуацију која се догодила у Аустралији, када је депортован због одлуке министра за имиграције Алекса Хока. Такође, говорио је и о реакцијама јавности и одређених играча да је имао предност јер је добио медицинско изузеће.

"Разумем да је много критика и разумем да људи смишљају различите теорије о томе, али нико није срећан када добије ковид. Милиони људи имају проблема због ковида. Зато сам то схватио врло озбиљно, не волим када неко каже да сам то искористио у своју корист како бих добио позитиван пи-си-ар тест и отишао у Аустралију", рекао је Новак.

Када је упитан да ли је постојало неких покушаја да се фалсификују документи како би добио изузеће, одлучно је рекао "не".

Закључује и да му је било веома тешко због дешавања у Мелбурну, пошто је неколико дана провео у имиграционом притвору, а онда и морао да напусти земљу после другог судског процеса.

"Грешка приликом попуњавања папира за визу није намерно учињена. Прихваћена је и потврђена од Федералног судам и министра за имиграције. Оно што људи вероватно не знају, нисам депортован из Аустралије јер нисам вакцинисан или сам прекршио нека правила или због те грешке у документацији. Све то је прихваћено и потврђено од Федералног суда Аустралије и министра за имиграције. Разлог за депортацију је тај што је министар искористио своје дискреционо право да ми поништи визу на основу мишљења да бих могао да покренем антиваксерски сентимент у граду, са чим уопште нисам сагласан", закључио је Ђоковић.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/sport/ci/story/33/tenis/4703410/djokovic-bi-bi-si-intervju-antivakser-vakcinacija-australijan-open.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH