ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

04.11.2023 Саопштење за јавност групе лекара Дома здравља Богатић

На редакцијски Email добили смо саопштење за јавност групе лекара Дома здравља Богатић, са захтевом да га објавимо, што и чинимо, како закон и Кодекс новинара Србије налажу - у целости:

Саопштење за јавност групе лекара Дома здравља Богатић:

Поштовани суграђани,

овим путем желимо да вас упознамо са актуелним дешавањима у нашој установи, у вези са нерегуларностима у току спровођења Kонкурса за специјализацију из области радиологије и злоупотребу службеног положаја од стране надређених, као и са  многим другим неправилностима у функционисању установе које највише наносе штету пацијентима.

Напомињемо да смо се у више наврата, у нади да ћемо у оквиру установе решити наше проблеме,обраћали вршиоцу дужности директора - др Мирјани Давидовић, као и председнику општине Богатић, господину Милану Дамњановићу.С обзиром да смо добијали лажна обећања од в.д.директорке, а да нас председник општине није удостојио својим позивом, а ни писаним одговором, били смо принуђени да се обратимо и Министарству здравља, министарки проф. др Даници Грујчић,а садржину писма јавности стављамо на увид у целости:

Министарки здравља проф. Др Даници Грујичић

Поштована,

Ми доле потписани лекари Службе за здравстевну заштиту одраслог становништва Дома здравља Богатић, обраћамо Вам се због кршења процедура и злоупотребе службеног положаја од стране надређених у установи током спровођења конкурса за специјализацију из области радиологије. 

Претходно смо уложили жалбу в.д.  директорки  установе, др Мирјани Давидовић,  која није позитивно одговорила на наше захтеве, стога смо принуђени да Вам се обратимо за помоћ.

Дана 04.09.2023. по хитном поступку директор доноси одлуку да се расписује конкурс за једну специјализацију из области радиологије. У обавештењу се наводи да је рок за подношење пријаве три дана, а затим наводи да ће се пријава сматрати благовременом уколико кандидати буду предали документа послодавцу до 11 h  08.09.2023. (што је временски контрадикторно).

Истичемо да Стручни савет Дома здравља Богатић  није обавештен о извештају Завода за јавно здравље Шабац о расписивању хитног конкурса за доделу једне специјализације из области радиологије, те на тај начин није дао своју сагласност на исто, што говори у прилог тајности конкурса од стране руководства.

Обавештење о конкурсу  је било само на огласној табли Управе Дома здравља Богатић, која  није била доступна свим заинтересованим лекарима , потенцијалним кандидатима за специјализацију ( сеоске амбуланте, лекари на годишњим одморима).  До сада је била пракса да се исто обавештење налази и на огласној табли Службе за здравстевну заштиту одраслог становништва, као да се и кроз  организован колегијум са начелником и директором установе, лекари упознају са предстојећим конкурсом.

Стицајем околности да је конкурс у току сазнаје главна сестра Дома здравља, видевши код правника достављену документацију. Истог момента обавештава све лекаре који су потенцијални кандидати за специјализацију и свако од њих у преосталих сат времена до краја конкурса прикупља и подноси документацију. До тада документацију је предао само један кандидат, син начелнице Службе за здравстевну заштиту одраслог становништва и истовремено помоћника директора за медицинска питања, др Светлане Кнежевић,  што указује на тајност конкурса и злоупотребу службеног положаја.

Непосредно пре расписивања конкурса од стране Управног одбора, а без знања Стручног савета, измењен је Правилник о бодовању кандидата. По истом, кандидат који ради годину дана и онај који ради десет година добијају исти број бодова, што до сада никада није било у пракси, нити се по било ком основу може сматрати праведним, а био је прилагођен сину начелнице и истовремено помоћника  директора.

По хитном поступку, а на наш захтев, одржан је састанак свих учесника конкурса са директорком наше установе. Из разговора смо сви заједно дошли до закључка да није било пожељно да се на адекватан начин шири информација да је расписан конкурс, како би се пријавио само један кандидат, који је за то био и планиран, а како остали, с обзиром да нису конкурисали, не би имали право жалбе. Такође, директорка нас је убеђивала да сада препустимо специјализацију дотичном колеги и сваком од нас у перспективи обећала другу у којој она нас види, а да не „ таласамо“.

Тада упућујемо први писмени захтев  в.д. директорки  у коме тражимо смену начелнице СЗЗОС и уједно помоћника директора за медицинска питања, др Светлане Кнежевић, хитан састанак Стручног савета ради ревизије критеријума за бодовање, који би био непристрасан за све кандидате,наставак конкусра како би неко од кандидата отишао на специјализацију, као и одговоре   в.д. директорке о поступању у току конкурса у писаној форми (у прилогу Вам достављамо захтев од 14.09.2023. дел. Број  1767/23).

Након што се за специјализацију из области радиологије пријавило осам кандидата, уместо једног жељеног, као и након уложених приговора и жалби  осталих кандидата, да би прикрила махинације и злоупотребе,  в.д. директорка  др Мирјана Давидовић доноси одлуку о обустави конкурса. У одлуци се позива на лажни недостатак кворума Стручног савета, који није био ни сазван ( у прилогу Вам достављамо обавештење Стручног савета од  15.09.2023. дел.  Број 1783/23). У извештају сви чланови су сагласни да није тражено мишљење Стручног савета за доделу једне специјализације из области радиологије,  те се не може позивати на недостатак кворума на састанку Стручног савета, јер исти није ни одржан, што не може бити разлог за обуставу конкурса.

С обзиром на контрадиктирност одлуке в.д. директорке и извештаја Стручног савета, тражили смо да се по истом изјасне Етички одбор, Управни одбор, Надзорни одбор и изјашњење Правне службе, с обзиром да смо уочили нерегуларности о времену расписивања конкурса и манипулације са деловодним бројевима. Такође смо поновили захтев за  смену начелнице и уједно смену помоћника директора  за медицинска питања, др Светлане Кнежевић, због јасне злоупотребе положаја у циљу додељивања специјализације свом сину. ( у прилог Вам достављамо захтев в.д. директорки од 18.09.2023. дел. Број 1843/23).

С обзиром да нисмо добили никакав одговор, поново смо захтевали састанак са в.д. директорком, који је одржан 27.09.2023. У прилог Вам   достављамо захтев од 27.09.2023. дел. Број 1916/23, у ком смо обавестили в.д. директорку да ћемо, уколико позитивно не одговори на наше претходне захтеве, бити принуђени да обуставимо рад Службе за здравствену зашптиту одраслог становништва,  обавестимо Инспекцију рада и надлежно Министарство. Усмено нам је обећала да ће наши захтеви бити испоштовани у року од пет дана ( до 02.10.2023.), што се није догодило.  Све време о нерегуларностима конкурса био је писмено обавештен и председник општине Богатић ( у прилог Вам достављамо обавештења председнику општине Богатић од 11.09.2023. и 27.09.2023. дел. Број 01072-1).

Познавајући ситуацију у здравству и велики број проблема који свакодневно решавате, уложили смо велики труд и напор да проблеми остану и буду решени у оквиру наше установе. С обзиром да нисмо наишли на разумевање и добронамерност да се проблем реши , принуђени смо да Вам се обратимо и замолимо за помоћ. Због актуелних дешавања доводи се у питање функционисање Службе за здравствену заштиту одраслог становништва, јер је улогу начелника ове службе преузела в.д. директорка др Мирјана Давидовић. Из тих разлога, а у текућем периоду, бићемо принуђени да обуставимо рад наше службе поступајући по Закону о штрајку у здравственој установи.

У нади да ћете нам благовремено одоговорити и помоћи да решимо ову неправду  и поново успоставимо нормалан рад службе, унапред захвални:

Др Ана Мићић

Др Биљана Стевановић Николић

Др Јелена Пајичић

Др Наталија Станојчић

Др Никола Машић

Др Александра Фирауновић

Др Данијела Чугуровић

Др Анка Пузић, специјалиста опште медицине - Председник синдиката лекара и фармацеута установе

Др Зоран Коларић, специјалиста опште медицине - Председник синдиката Дома здравља Богатић

---------------------------------------------------------------------------------------


Из незваничних извора смо сазнали да је министарка издала налог за излазак здрствене инспекције на лице места.Напомињемо да у установи већ дуже време влада опште незадовољство запослених, те је ово само кап која је прелила чашу! Нарушени су међуљудски односи,не поштују се актуелне процедуре у раду, “неподобни људи” се мобингују. На велика звона се шири информација грађанству,о отварању малих сеоских амбуланти, а не води се рачуна да тренутно са оваквом организацијом и постојећим кадром ,не можемо да испоштујемо на адекватан начин потребе пацијената ни у већ постојећим амбулантама.Такође, у већини ових амбуланти вода није бактериолошки исправна што је апсолутна контраиндикација за рад. О ангажовању помоћног особља и хигијени посебно у сеоским амбулантама које се чисте само два пута недељно, да и не говоримо.У последње време Дом здравља је свратиште разних инспекција, што због неадекватне пријаве радника који су дали допринос у борби провод Цовид инфекције ,што због незаконитог и тајног избацивања запослених из апликације за стално радно место и убацивање страначки подобних на њихово место.Очекујемо и инспекцију везану за доделу стимулација,дописивања прековремених радних сати без покрића на радним листама и за друге бројне малверзације и злоупотребе службеног положаја. У посебно тешким околностима функционише Служба хитног пријема и транспорта, која у већини случајева ради са четири лекара, док у служби педијатрије ради пет лекара ,а по нормативу је максимално предвиђено четири, како се повлашћени лекар не би пребацивао на радно место које му не одговара.

Обустављањем процеса доделе специјализације из радиологије продужава се период ангажовања  радиолога из других установа и њихово додатно плаћање .Грађани су ускраћени за брже очитавање ртг снимака, што  је врло често проблем у дијагностици.

Ако се благовремено здравствена инспекција не одазове ,а самим тим и не дође до решења проблема и испуњења наших захтева, бићемо принуђени да ступимо у штрајк упозорења, а потом и у генерални штрајк, а све у складу са Законом о штрајку у здравственој установи.

Надамо се да до овог радикалног корака неће доћи. Ако на то ипак будемо принуђени, молимо вас за разумјевање и подршку.

С ‘поштовањем, група лекара Службе за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља Богатић.

У Богатићу,  03.11.2023. године

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH