ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Korona virus

18.11.2020 XVIII sednica Štaba - Sutra otvaranje centralnog objekta PU Slava Ković

Članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije na današnjoj vanrednoj sednici analizirali su aktuelno stanje u Bogatiću,  izglasali  nove naredbe i nekoliko odluka, među kojima je najvažnija ona o ponovnom otvaranju centralnog objekta Predškolske ustanove “Slava Ković”, u kom će se od sutra  obavljati redovni vaspitno-obrazovni program.

“Ova odluka doneta je uz saglasnost Zavoda za javno zdravlje Šabac. Zaposlena u PU „Slava Ković“  Bogatić potvrđena je kao pozitivna, ali nije došlo do lokalne transmisije u ustanovi, jer se  nose zaštitne maske na poslu, kako je i propisano. Testirani su i  ostali zaposleni, po ubrzanom postupku, u međuvremenu je obavljena dezinfekcija kuhinje i rad vrtića se ne dovodi u pitanje. Funkcionisanje se nastavlja  od 19.novembra, prema rasporedu godišnjih odmora. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije vodiće se  svakodnevna evidencija  o zdravstvenom stanju kako zaposlenih, tako i dece, a mere koje se već primenjuju moraju se dodatno poštovati”, rekao je Teodor Teodorović, zamenik komandanta opštinskog Štaba, koji je predsedavao današnjom sednicom.

Na četvrtoj sednici SO Bogatić, održane 29.oktobra, doneta je odluka o formiranju Opštinskog Štaba za vanredne situacije. Po funkciji komandant Štaba je predsednik Opštine, zamenik predsednika Opštine je zamenik komandanta Štaba, članovi su direktori ustanova  i predstavnici  službi i organizacija sa teritorije opštine Bogatić, a predsednik Opštine preldaže načelnika Štaba. Stoga će se predlog imenovanja Branka Danilovića na mesto načelnika Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić naći pred odbornicima na sledećoj sednici Skupštine Opštine.

Na današnjoj sednici usvojen je Nacrt Operativnog Plana zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica na području opštine Bogatić za zimski period 2020/2021 godinu i donete dodatne mere o načinu funkcionisanja i postupanja po proglašenju vanredne situacije:

 Zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi koje toče gorivo i privrede koja radi treću smenu.

-Od 21 čas do 5 sati ujutru i ova Mera je na snazi do 01.12.2020.godine. Ukoliko broj zaraženih nastavi da raste, Mere mogu biti pooštrene.

Prema rečima komandira Milorada Kostića, predstavnici  Policijske stanice Bogatić  nastavljaju saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave i ona se sada odvija u pružanju policijske pomoći u radu komunalnih inspektora, u kontroli rada ugostiteljskih objekata i poštovanju mera u sprečavanju zaraze.

Kako je naveo direktor JKP Bogatić, u periodu od prethodne sednice do danas u potpunosti su izvršene naredbe Štaba.

“Preduzeli smo sve radnje kod dezinfekcije pijace u Badovincima, juče pre i danas po održavanju, pripremamo sve za sutrašnju Zelenu, ali i stočnu pijacu u Bogatiću, u koordinaciji sa Veterinarskom stanicom. Nastavili smo dezinfekciju trotoara sa autočistilicom, svakodnevno pranje svih ulica u prvoj zoni, dezinfekciju javnih objekata, stambenih zgrada, trotoara, zgrade Policijske stanice i prostorija JKP. Sve ostale aktivnosti se obavljaju uz pojačanu higijenu, prvenstveno mislim  na prvu zonu, ali i u svim selima koja se nalaze u sistemu organizovanog odnošenja otpada. Važno je napomenuti da se vodosnabdevanje odvija nesmetano, uz svakodnevne konsultacije sa Zavodom za javno zdravlje, o nivou hlora. Novina je da, po preporuci Štaba, merimo temperaturu  zaposlenih pri dolasku na posao, kao i korisnicima usluga koji vrše plaćanje na blagajni”, rekao je Vladan Popadić, direktor Javno-komunalnog preduzeća Bogatić.

Komunalna inspekcija Opštinske uprave je od 29.oktobra pristupila kontroli poštovanja preventivnih mera u cilju suzbijanja infekcije Kovidom 19.

“U ovom periodu komunalni inspektori sačinili su 23 zapisnika o kontroli poštovanja protivpandemijskih mera, shodno svojim nadležnostima i izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kontrola je vršena u saradnji sa policijskim službenicima na teritoriji cele opštine i od dana proglašenja vanredne situacije pronađena su četiri subjekta koja nisu poštovala ograničenje radnog vremena, protiv kojih su podnete prekršajne prijave.Od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili smo dopis o hitnoj obuci komunalnih inspektora, ona je počela danas i trajaće naredna tri dana. Shodno dogovoru sa Mačvanskim upravnim okrugom za vikend očekujemo da se u kontrolu, zajedno sa našim inspektorima, uključe i republički inspekcijski organi, turistički, sanitarni i inspektori rada, kako bismo preventivnim delovanjem zaustavili širenje bolesti”, istakao je Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave Opštine Bogatić.

Povećan je broj pacijenata koji se javljaju u  Dom zdravlja Bogatić, pa direktor ove zdravstvene ustanove apeluje na poštovanje naredbi Štaba.

“U Kovid ambulanti je juče bilo preko 85 pacijenata, što je ozbilja cifra i veliko opterećenje. Za sada imamo među zaposlenima dvoje pozitivnih i jednog koji je u karantinu, s obzirom da je infekcija potvrđena kod člana porodice. Još jednom, apel za građane da imaju razumevanje i da ako imaju simptomatologiju, ne čekaju baš do 19 časova, da  se jave ranije, s obzirom da je radno vreme Kovid ambulante do 20 sati, a pregled i čitava propratna procedura mogu da potraju”, naglasio je Goran Makunčević, direktor Doma zdravlja Bogatić.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH