ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Izbori 2020

28.04.2020 У току седница Скупштине Србије

У Скупштини Србије се одржава прва седница од увођења ванредног стања. Обраћајући се посланицима, премијерка Ана Брнабић је истакла да Србија има најмању стопу смртности од коронавируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делу Европе. Седница је почела минутом ћутања за све преминуле током епидемије коронавируса.

Седници, са само две тачке дневног реда, о којима се води обједињена расправа, не присуствује део опозиције која бојкотује рад парламента од јануара прошле године.

Посланици треба да се изјасне о потврђивању ванредног стања и о Предлогу закона о потврђивању уредаба које је Влада, уз потпис председника Републике, донела за време ванредног стања, а којих је 44.

Представници Уједињене демократске Србије тражили су уочи седнице продужено време за расправу.

Премијерка Брнабић је навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а очекује да ће данас већ бити на другом месту.

"Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали", рекла је Брнабић и истакла да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао и поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова...

"Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити", нагласила је Брнабићева.

Она је навела и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

"Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ пре свега партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, али и партнера из ЕУ, који су се и сами суочавали са пандемијом и огромним људским жртавама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске...", рекла је Брнабићева.

Подвукла је да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.

"Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе Владе", захвалила је Брнабићева.

Министри чија су Министарства најактивније учествовала у досадашњем оперативном раду образлагали су које су конкретне мере предузимане током досадашњег рада, потребе и начине реализације, од увођења Ванредног стања до данас. 

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да је било разлога за увођење ванредног стања, али да је требало да га уведе Скупштина, а не Влада и председник, и додао да ће тражити да буде укинуто 3. маја.Шешељ је питао ко је проценио да Скупштина не може да се састане, када посланици нису ни позвани, и подсетио председницу Скупштине да је она "у време бомбардовања кад су срушени мостови војном скелом ишла на седницу Скупштине, под бомбама", па да се и овог пута могло заседати и нико не би могао да каже да прекршен Устав.

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић оптужила је власт Србије да је током епидемије коронавируса, "за месец дана два пута извела државни удар", а председника Александра Вучића да покушава да направи "Северну Кореју на Балкану". Она је оценила  да је у односу на земље региона, Србија имала најригидније мере током епидемије коронавируса, али да и поред тога, има "скоро двоструко" већи број заражених и преминулих од свих држава региона заједно.

Првобитна одлука Демократске странке о томе да ли треба присуствовати седници Народне скупштине, заказаној поводом увођења ванредног стања и одлука Владе, била је да се донесе сагласна одлука са којом би се сложиле све опозиционе странке у бојкоту, рекао је за Н1 председник Демократске странке Зоран Лутовац. Он је, међутим, додао да је за ДС приоритет био да се постигне сагласност, иако је било аргумената за и против пристуства седници. Лутовац каже да је ДС била спремна да незадовољство донетим одлукама покаже и у скупштинској сали, али да су се водили не само ужим страначким интересом, већ интересом грађана. Приоритет за ДС био је да се постигне сагласност, иако је било аргумената за и против пристуства седници, додаје Лутовац.

Лидер Двери Бошко Обрадовић оценио је да бука коју грађани праве свако вече не представља протест опозиције, већ је то "грађанска побуна против ненормалне власти" и контрадикторних мера против пандемије коронавируса које су постале потпуно бесмислене.Он је рекао да ће опозиција подржати протесте градјана тако што ће у четвртак у 18 часова испред парламента организовати протест против одлуке да градјани поново буду затворени четири дана за празнике.

На иницијативу посланика ДЈБ Саше Радуловића, Бранке Стаменковић и Војина Биљића, коју су подржали и посланици Ђорђе Вукадиновић, Срђан Ного, Миладин Шеварлић, Зоран Радојчић и Александра Чабраја, одмах по увођењу ванредног стања упућена су писма председницима Уставног суда Републике Србије, Врховног касационог суда и Високог савета судства, председнику Државног већа тужилаца и Републичком јавном тужиоцу, као и председнику Адвокатске коморе Србије, захтевајући да изнесу свој став о суспензији Народне скупштине и противуставном доношењу Одлуке о проглашењу ванредног стања. Ову групу посланика, после неколико дана, подржала је Адвокатска комора Србије на седници Управног одбора, ставом да је Одлука о проглашењу ванредног стања противуставна, позивајући при том председницу Народне скупштине да објасни из којих се разлога Народна скупштина није могла састати.

Активисти покрета "Један од пет милиона" окупили су се испред Скупштине Србије где су захтевали укидање најављене забране кретања. Та забрана кретања трајаће од четвртка од 18часова  до понедељка у пет сати ујутру, а уведена је као мера заштите од пандемије коронавируса.

Народни посланик и председник ДЈБ Саша Радуловић у скупштинском пленуму одржао је кратак говор у коме је подсетио на став своје одборничке групе да је 15. марта најгрубље прекршен Устав Републике Србије, када је један човек извршио државни удар преузевши сву власт на себе. Председници Владе Србије, председнику Србије и председници Народне скупштине поручио је да ће одговарати кривично. Народним посланицима, њих 242, рекао је "педесет дана ћутали сте на лудачке мере које спроводи власт, као на и најгрубље кршење Устава, срам вас било", и поручио да ће их историја запамтити и да не заслужују да икада више буду народни посланици.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштина Маја Гојковић одредила је среду, 29. април, са почетком у 20.05 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Прве седнице Народне скупштине Републике Србије за време ванредног стања.

У Дану за гласање, 29. априла, Народна скупштина усвојила је, већином гласова народних посланика, Предлог одлуке о потврђивању Одлуке о проглашењу ванредног стања, који је поднела Влада и Предлог закона о потврђивању уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања, који је поднела Влада. У Дану за гласање Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током заседања и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене. Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштина Маја Гојковић закључила је Прву седницу Народне скупштине Републике Србије за време ванредног стања.Извор: РТСN1

Видео снимци седнице Народне скупштине 28 и 29.04.2020:

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042810.mp4 

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042810a.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042810b.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042810c.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042910.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042910a.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042910b.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042910c.mp4

http://217.26.67.44/filesnsrs/zasedanja/zas2020042920.mp4

 

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH