ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Izbori 2020

10.05.2020 Усвојене измене закона – шта је ново у изборном процесу посланика и одборника

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о избору народних посланика, измене Закона о локалним изборима и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Измене и допуне Закона о избору народних посланика и измене Закона о локалним изборима односе се на очување здравља од заразне болести ковид 19 у изборном процесу, с обзиром на то да и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања, које се пре свега односе на физичко дистанцирање.

С обзиром на то да нису све странке које желе да учествују на изборима предале листе, оне ће наставити процес прикупљања потписа, а осим јавних бележника, потписе бирача ће оверавати и општинске и градске управе.

За избор народних посланика потребно је 10.000 потписа, а рокови за предају листа на оба нивоа су 15 дана пре одржавања избора.

Основни судови и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

Други разлог предлога измена и допуна Закона о избору народних посланика је "политички договор" који је постигнут на састанку председника Србије Александра Вучића и представник свих листа које су заинтересоване да учествују на изборима 21. јуна.

Изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара.

Такође, пошто пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а не осмог дана од објављивања.

Законом је прописано да су здравствене установе – државне и приватне, предузетници, здравствени радници и сви грађани, дужни да спроводе прописане мере и да поступају по решењу санитарног инспектора.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3949633/skupstina-poslanici-zakoni-izmene-zakona.html 

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH