ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Izbori 2020

13.06.2020 Ekološka udruženja protestovala ispred zgrade Vlade Srbije

Na inicijativu udruženja "Odbranimo Reke Stare Planine" , a uz prisutvo mnogobrojnih ekoloških pokreta i udruženja, danas je ispred zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu, organizovan protest "Naša Voda, naš vazduh, naše šume, NAŠA Zemlja". Tema protesta nisu bile samo Mini hidroelektrane, već  kako je na skupu istaknuto kompletna ekološka devastacija u zemlji.

Učesnici protesta blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije i nosili transparente na kojima je pisalo „Odbranimo šume Fruške gore“, „Odbranimo reke Stare planine – Ne za MHE“, „Reke vam ne damo“, „Rakita ponos Srbije“, „Voda je život“, „Zločin prema prirodi ne zastareva“, „Stop otimanju nasipa“, a na pomen predsednika države i premijerke protestanti su zviždali. Posebno je naglašen plan organizatora  da ujedini sve građanske ekološke inicijative čistog srca i nepolitičke orijentacije. Pored ORSP i Eko Straže protestu su prisustvovali članovi udruženja Savksi Nasip, Zeleni Beograd, za Šabac bez Smoga, Pokret odbranimo šume Fruške gore.... 

2. deo prenosa - https://www.facebook.com/watch/live/?v=2512641282321568

 

1.deo prenosa - https://www.facebook.com/watch/live/?v=1240512376300777

Jedan od vođa pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović rekao je da su se skupili ispred Vlade Srbije da kažu „ne onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu“. On je istakao da je „u toku sveopšti napad na sve što je zdravo u Srbiji“.

Jovanović je rekao da nemaju više vremena za laži i obećanja predstavnika vlasti i proglasio ekološku autonomiju za park prirode Stara planina. On je objasnio da to znači da dok se ne uspostavi pravna država građani imaju pravo da sprovode zakon.

Jovanović je rekao i da od danas prekidaju svaku komunikaciju sa svim organima Republike Srbije i da sa njima samo mogu da razgovaraju u direktnom prenosu na Radio- televiziji Srbije.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da gotovo tri godine pokušavaju javnost da informišu o katastrofalnom ekološkom uticaju koncepta gradnje malih hidroelektrana derivacionog tipa koji nanosi neverovatne štete u životnoj sredini, remeti funkcionisanje ekosistema, proizvodi nepristojno malo energije, izaziva nezadovoljstvo desetina hiljada ljudi.

On je rekao da su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i dodao da samo traže da se ispune data obećanja, a to su zabrana gradnje u zaštićenim područjima, formiranje državne komisije koja će biti sastavljena od predstavnika ministarstava, nezavisnih eksperata i predstavnika organizacija koje se bore protiv gradnje malih hidroelektrana.

Naučna savetnica dr Dragana Đorđević rekla je da dišemo najzagađeniji vazduh na svetu koji ozbiljno oštećuje zdravlje.

„Dok čitav svet napušta proizvodnju energije iz uglja naša država gradi dve nove termoelektrane na najprljaviju vrstu uglja lignit“, upozorila je ona. Ona je rekla da zahtevaju da se poštuje Ustavom zagarantovano pravo na zdrav život.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miomir Kostić rekao je da kada bi bilo izgrađeno svih 800 mini-hidroelektrana i uništene sve reke i rečice u Srbiji proizvodnja električne energije u našem elektoenergetskom sistemu bi se povećala za samo nekoliko procenata, a šteta bi bila neprocenjiva.

Dodao je da bi trebalo da se koriste obnovljivi izvori energije, da se stimuliše proizvodnja električne energije putem solarnih panela, minijaturnih vetrenjača koje bi se gradile po krovovima. Kostić je ocenio da se to ne radi zato što bi to mogli da koristimo svi, a ne samo privilegovani pojedinci i interesne grupe.

Pulmolog Dejan Žujović upozorio je na to da će zbog zagađenog vazduha od 10 osoba jedna dobiti karcinom pluća, od desetoro dece do četiri godine starosti jedno će se razboleti, a od desetoro starijih od 35 godina koji budu imali probleme sa srcem ili centralnim nervnim sistemom, odnosno oni koji budi imali šlog, 50 odsto njih će to imati zbog ovakvog vazduha.

Učesnike protesta podržao je i epidemiolog Zoran Radovanović.

Zajednička poruka sa ovog skupa je da će se članovi udruženja, ali i mnogobrojni građani, boriti svim sredstvima za Srbiju kao zdravo mesto za život.

Izvor: RTS, Danas, Ne davimo Beograd

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH