ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Izbori 2020

03.08.2020 Конституисана Скупштина – потврђени мандати, посланици положили заклетву-Извор РТС

У Скупштини Србије су потврђени мандати нових народних посланика који су положили заклетву, чиме је званично конституисан нови сазив парламента. Заседање је одржано уз мере заштите због коронавируса. Испред парламента протест.

11:29

Завршен данашњи рад парламента

Председавајућа Смиља Тишма је позвала посланике да образују посланичке групе.

Она је рекла да ће о наставку заседања посланици бити благовремено обевештени, а да је верификацијом мандата завршен данашњи рад.

11:22

Настављена седница, посланици положили заклетву

Након паузе, настављен је рад Скупштине Србије. Председавајућа је констатовала да је свих 250 уверења у сагласности са извештајем РИК-а чиме је потврђен мандат посланицима.

Заклетва коју су положили посланици гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

Посланици су потписали заклетву и предали je секретару Срђану Смиљанићу. ( линк ВИДЕО СНИМАК РТС ).

Посланици положили заклетву

10:16

Одређена пауза од 60 минута, након што је изабрана комисија

Након што је изабрана комисија за верификацију мандата посланика, одређена је пауза од 60 минута. Потом ће бити потврђени мандати посланика.

10:10

Предлог дневног реда, утврђена верификациона комисија

Председавајућа је рекла да су на дневном реду: потврђивање мандата посланика, избор председника парламента, избор потпредседника, именовање генералног секретара и избор чланова радних тела.

За чланове верификационе комисије предложени су посланици Александар Марковић, Угљеша Марковић и Александра Чамагић, који су и изабрани.

Посланици у Народној скупштини Републике Србије

10:03

Почела седница интонирањем химне, председава најстарији посланик

Интонирањем химне почела је седница Скупштине Србије на чијем дневном реду је верификација мандата посланика.

Седницом председава најстарији посланик – Смиља Тишма из СПС-а. Њој помажу четири најмлађа посланика – Никола Лазић (СНС), Дубравка Краљ (СПС), Софија Максимовић (СПАС) и Нандор Киш (СВМ).

Обавестила је да седници присуствује 190 посланика.

Интонирање химне Републике Србије

09:47

Протест испред Скупштине

https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/08/03/16928618/protest-03.mp4 - ВИДЕО ПРИЛОГ РТС

Испред Дома Народне скупштине окупили су се грађани који протестују. Док посланици улазе у зграду, окупљени грађани звижде и узвикују пароле. (линк ВИДЕО-СРБИН ИНФО)

 

09:36

Постављена Гарда испред парламента, посланици пристижу

Гарда и црвени тепих испред парламента, уз мере заштите

Посланици, чији ће мандати данас бити потврђени, пристижу у Дом Народне скупштине. Посланицима, представницима медија и запосленима у Скупштини се на улазу у зграду мери температура и сви добијају маске и рукавице, а у самој сали посланици ће бити физички раздвојени преградама од плексигласа.

На степеништу које води до улаза у парламент стоје припадници Гарде, а седница ће почети интонирањем химне.

За медије у холу парламента су постављене столице између којих је довољна физичка удаљеност.

Посланици Скупштине Србије су након верификације мандата положили заклетву, чиме је завршен данашњи рад.

Испред верификационе комисије, посланик СНС-a Александар Марковић је рекао да је та комисија утврдила да мандати свих 250 посланика треба да буду потврђени и пожелео им пуно успеха у раду.

Председавајућа Смиља Тишма је позвала посланике да образују посланичке групе.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тела.

Седница je одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са коронавирусом предузете су све неопходне мере, па су тако посланици, али и представници медија, били у обавези да носе маске и рукавице, док посланици имају преграде од плексигласа. На улазу у зграду свима је измерена температура.

Највише посланика, 188, имаће листа "Алекандар Вучић – За нашу децу", 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Извор: РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH