ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

15.01.2016 Данас се сећамо Серафима Саровског

Сећање на преподобног Серафима Саровског обележава се два пута годишње: 15. јануара на дан његове смрти и 1. августа, на дан рођења и обретенија моштију.

Серафим Саровски, један од најпоштованијих у православном свету, међу руским свецима заузима посебно место. То је јединствени узор благочестивог живота и хришћанске молитве. За врло кратко време прешао је необичан пут од обичног молитвеника до свеца.

Прохор Исидорович Мошнин, такво је световно име преподобног Серафима, рођен је 1754. године у породици богатог трговца. Зна се да је када му је било 7 година дечак пао са високог звоника и остао неповређен. У младим данима Прохор је тешко оболео. Једном у сну, према предању, јавила му се Богородица и обећала да ће га исцелити.

Ускоро је дечак оздравио и решио да посвети сав свој живот вери и цркви. Хиљаду дана и ноћи неуморне молитве, тродогишње ћутање и затвореништво, сурова аскеза. Они који су му долазили по савет и утеху, налазили су монаха како храни хлебом са руке огромног медведа. Једном су старца напали разбојници и жестоко га претукли.

Због повреда он је читавог живота остао погрбљен, таквим је представљен на иконама. Ипак својим нападачима Серафим је опростио и молио је да их не казне. О чудесима Серафима Сараовског до данас колају легенде. Он је чудио самопрегором и преданошћу вери, каже настојник цркве преподобног Серафима Саровског на Красноперсенском кеју у Москви протојереј Максим Козлов.

Преподобни Серафим је живео тако да је могла да му се јавља Мајка Божја, он је могао да говори са свецима. Није био под влашћу огромне већине људи који су поседовали власт. И мислим да је управо та невезаност за земаљске околности и привлачила тада и привлачи и данас мноштво верника. 1825. године у Саровској шуми преподобном Серафиму се јавила Мајка Божја која му је наредила да у Дивејеву оснује посебну девојачку обитељ, у којој није било ни једне удовице.

Од тада Дивејевску обитељ, или Серафимов Дивејевски у име Свете Тројице женски манастир, који је почетком 20. века постао највеће у Русији монашко општежитије, називају „светом земљом“ и „четвртим имањем Богородице“ – после Иверије, Свете горе и Кијево-Печорског манастира.

Баћушка Серафим, канонизован 1903. године према ватреној жељи последњег руског цара Николаја Другог постао је звезда водиља не само за вернике руске цркве, већ и за све православне цркве. На свечаности у његову част у Дивејево, где се сада чувају мошти свеца, долазе хиљаде верника из разних региона Русије, суседних земаља. А у свим црквама Русије тих дана се обављају посебна празнична богослужења.

Извор: Милена Фаустова 

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, извор духовног мира и љубави!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH