ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

03.03.2016 Važno Upozorenje Građanima: Ne dozvolite da postanete žrtva obmane. U Metkoviću prijavljena krađa prilikom prikupljanja humanitarne pomoći

Proteklog vikenda u Mačvanskom Metkoviću, dva muškarca predstavljajući se kao zastupnici izvesne humanitarne organizacije iz Šapca, osumnjičeni su da su pokrali bolesnu staricu, dok su bez zvanične saglasnosti Policijske stanice Bogatić prikupljali novčane priloge, navodno za pomoć u lečenju dva deteta sa Kosova.

Zbog straha za sosptvenu bezbednost, jer starica živi sama, ceo slučaj policiji su prijavile komšije. Kako nezvanično saznajemo, dva muškarca pod sumnjom da su opljačkala staricu, policija je identifikovala i privela u nedelju 28.februara. Protiv njih su, u međuvremenu, podnete i krivične prijave. Njihov i identitet organizacije za koju rade, biće poznati tek nakon zvaničnog policijskog saopštenja.

Kako nisu imali saglasnost za prikupljanje novčanih priloga od nadležne Policijske stanice u Bogatiću, kako saznajemo, protiv svih odgovornih lica pomenute humanitarne organizacije  podnete su i prekršajne prijave, zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru (član 5. Zakona). Ovim zakonom je zabranjeno prikupljanje novčanih priloga posredstvom humanitarnih i drugih udruženja, bez prethodnog obaveštavanja i overene saglasnosti nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, za mesto prikupljanja dobrovoljnih priloga.

U subotu (27. februara 2016.), pomenuta lica, došla su u dom starice  iz Metkovića, koja živi sama u kući i teško je pokretna. Zvali su je po imenu i prezimenu, a kako se baka nije oglasila, sami su ušli u kuću i zakucali na vrata sobe. Kada ih je starica primila, rekli su joj da prikupljaju pomoć za bolesnu decu. Ona im je bez razmišljanja dala hiljadu dinara. Oni su potom tražili još, pa im je starica dala i drugu hiljadu, a nakon njihovog daljeg insistiranja, dala je ukupno četiri.

Jedan od njih tražio je čašu vode. Kako je starica slabo pokretna, zamolila je da to učini jedan od njih. Kako su odbili da se sami posluže, starica je ipak otišla da im da vodu, a potom otišla do toaleta. Kada se vratila, oni su pošli kući. Ona ih je ispratila i poželela brz oporavak deci za koju su tražili pomoć.  

Nakon njihovog odlaska, starica je krenula da zatvori vrata na kredencu, gde joj je stajao novčanik sa novcem. Tada je shvatila da joj je nestalo 26.000 dinara, saznali smo u razgovoru sa bakom, čije ime nećemo pominjati zbog interesa istrage i njene lične bezbednosti.

Dok su proteklog vikenda prikupljali pomoć u selu, osumnjičeni su nailazili na razumevanje građana, koji su davali novčane priloge shodno svojim mogućnostima. Sa druge strane, mnogi meštani su se žalili na njihovu navalentnost i način ophođenja.

„Koliko god da smo dali, oni bi tražili još. Zvali su me sa ulice, a u dvorište su ušli sami.  Tražili su mi i ličnu kartu na uvid. Ja sam dao novca koliko sam mogao. Sada se osećam  izmanipulisanim, kada sam čuo da postoji sumnja za eventualnu krađu. Nijednog trenutka se nisam dvoumio, uvek pomažem,  naročito kada su deca u pitanju, kao i u ovom slučaju. Sada sumnjam da će naš novac zaista otići u ruke onih kojima je potreban“, rekao je za Mačva Info, N.I. (ime poznato redakciji).

Ovim putem upozoravamo građane, da je zabranjeno prikupljanje novčanih priloga posredstvom humanitarnih i drugih udruženja, bez prethodnog obaveštavanja i overene saglasnosti nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, za konkretno mesto prikupljanja dobrovoljnih priloga (Zakon o javnom redu i miru, član 5.).

Stoga, poštovani sugrađani, ako vam se bilo kada pred kapijom pojave lica koja prikupljaju humanitarnu pomoć, prvo proverite da li imaju saglasnost nadležne Policijske stanice, tražite je na uvid. U suprotnom, postoji mogućnost da budete žrtva obmane. 

N.Isaković

 

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH