ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

30.03.2016 Pa posle rode krive

Sve veći broj mladih stupa prerano u seksualne odnose, pa samim tim dolazi i do velikog broja neželjenih trudnoća.

Neprimenjivanje kontracepcije dovodi do velikog broja pobačaja, abortusa, a neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Oko 90 posto adolescentnih trudnoća su neželjene trudnoće. Umesto kontracepcije najčešće se oslanjaju na iskustva vršnjačke grupe, partnera, što je potpuno pogrešno.

Prekid trudnoće pre punoletstva je veliki rizik, kako po opšte zdravlje, tako i po pitanju plodnosti.

Briga o zdravlju i primena kontracepcije štiti od neželjene trudnoće i daje mogućnost rađanja dece. Samim tim se smanjuje neplodnost , a povećava natalitet. Ne sme se smetnuti sa uma činjenica da se za lečenje neplodnosti izdvaja dosta novca, a samo lečenje traje dugo.

U Opštini Bogatić broj rođenih i upisanih u matične knjige rođenih, bez obzira na mesto rođenja u 2015. godini, znatno je manji nego u 2014. U 2014. godini upisano je 183, a u prošloj godini samo 157 beba.

Po korišćenju kontracepcije naša zemlja se nalazi na začelju Evrope.

„Pre stupanja u seksualne odnose mladi bi trebalo da se obrate lekaru i da dođu sa svojim partnerom na razgovor o određivanju najboljeg načina primene kontracepcije. Dva najbolja načina zaštite su korišćenje anti-bebi pilule i kondoma. Pilule se moraju koristiti pod kontrolom lekara, a kondom štiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Treća metoda, koju lekari neće preporučiti, ali ako je već došlo do rizičnog odnosa to je kontraceptivna pilula za“ dan posle“, pilula koja se uzima 72 sata od rizičnog odnosa, tada neće doći do trudnoće, ali će nastati neki zdravstveni problemi zbog koga se mlada devojka mora javiti ginekologu “, izjavila je za Mačva Info doktor Vesna Stanojčić, ginekolog- akušer-Doma zdravlja Bogatić.

 

Da bi zaštitile privatnost, žene u znatno većem broju neželjenu trudnoću prekidaju u privatnim nego u državnim ustanovama. Posebno devojke, koje trudnoću kriju od svojih roditelja, a neretko to obavljaju u drugim mestima.

Po zakonu sve ustanove su u obavezi da pre prekida trudnoće kod maloletnih osoba obaveste roditelje. Za prekid maloletničke trudnoće obavezna je saglasnost i potpis roditelja.

Po procenama stručnjaka, na svaki prijavljeni slučaj prekida trudnoće kod maloletnih devojaka dolazi još šest neprijavljenih i oni se obavljaju upravo u privatnim klinikama.

Abortus nosi veliki rizik od infekcija, krvarenja i mehaničkih povreda, koje kasnije mogu biti uzrok steriliteta.

U današnje vreme, kada postoje brojni načini sigurne zaštite, nameran prekid trudnoće  je loš način planiranja porodice. A, rode?  One su uvek tu !

D. Ostojić

 
 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH