ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

03.05.2016 Светски дан слободе медија

Новинарска удружења у Србији обележавају Светски дан слободе медија акцијом "Пет минута громогласне тишине", како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинара у Србији.

Удружење новинара Србије позвало је, поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, све новинаре и медијске раднике да се од 11.55 до 12 сати придруже симболичној међународној акцији "Пет минута громогласне тишине", како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинарске професије у Србији.

УНС је тим поводом објавио Проглас, у коме се наводи да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.

"Излазак државе из власништва у медијима, локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу", истиче се у Прогласу, који ће бити прочитан током пет минута громогласне тишине.

Зато што Законом о јавном информисању и медијима нису прописане казнене одредбе, 30 општина и градова и 17 градских општина прошле и ове године за пројектно суфинансирање медија нису издвојили ни динар, наводи УНС.

У Прогласу се констатује и да је Агенција за приватизацију онемогућавала да непродати медији припадну запосленима без накнаде како предвиђа Закон, па је било потребно да Скупштина усвоји аутентично тумачење Закона.

Због неспровођења Закона запослени у 18 медија трпели су, а и даље трпе, велику штету. Због приватизације око 1.000 новинара и медијских радника остало је без посла, а неки од њих и без законског права на социјални програм", истиче се у Прогласу.

Kако се наводи, УНС захтева да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима, како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.

УНС захтева и да Влада што пре реши статус Новинске агенције Танјуг имајући у виду чињеницу да запосленима након неуспеле продаје није понуђено законско право на пренос капитала без накнаде.

"Влада мора да има у виду и да Танјуг с далеко мањим бројем људи успева да се одржи на тржишту", наглашава се у Прогласу.

УНС, такође, тражи да Влада на дневни ред стави извештаје Савета за борбу против корупције: Извештај о власничкој структури и контроли медија, Извештај о могућем утицају јавног сектора на медије оглашавањем, као и Извештај Савета о притисцима и контроли медија (извештај Верице Бараћ).

У Прогласу се тражи и да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.

УНС, такође, подржава рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.

Независно удружење новинара Србије позвало је све новинаре и електронске медије да у пет минута до 12.00 сати искључе тон и замраче екране, и тако се придруже симболичној међународној акцији "Пет минута громогласне тишине".

У прогласу, НУНС истиче да су држава и власт дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад у интересу грађана, без притисака и цензуре.

Стање медијских слобода у Србији карактерише све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца, наводи НУНС и додаје да је стотине медијских радника отпуштено са посла у току 2015. године, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, исплаћују се понижавајуће ниске зараде.

Независно друштво новинара Војводине је у саопштењу указао на важност солидарности унутар новинарске професије, као и на сарадњу новинарских и медијских организација с невладиним и међународним организацијама које се баве заштитом људских права и слободе изражавања.

Удружење је упозорило на низак ниво медијске и културне писмености, због чега грађани у већини не препознају друштвени значај квалитетних медијских садржаја.

Мисија ОЕБС-а у Србији и НУНС ће у Дому омладине, обележити Светски дан слободе медија дебатом на тему "Очување јавног интереса кроз заштиту новинарске приватности и новинарских извора".

Међународна организација "Фридом хаус" је оценила да је слобода медија у свету прошле године опала на најнижи ниво у последњих 12 година а Србију је означила као делимично слободну земљу.

Одлуком из 1993. године, Генерална скупштина УН прогласила је 3. мај за Светски дан слободе медија како би подигла свест држава чланица о важности медијских слобода.

 

ИЗВОР:БЕТА, ТАНЈУГ

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH