ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.05.2016 Za samo sat i po, uz grad je palo 38 litara kiše po kvadratnom metru

Nevreme, praćeno gradom veličine klikera pogodilo je Opštinu Bogatić i za samo sat i po, palo je 38 litara kiše po kvadratnom metru, što je ravno elementarnoj nepogodi. Neuobičajeno, gradonosni oblak je došao iz pravca Save.

 Prema rečima Miroljub Stanića, načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije reagovano je pravovremeno sa svih 15 protivgradnih stanica, a ispaljene su 53 rakete.

„Dejstvovalo se na vreme , a sa 7 stanica su ispaljene sve raspoložive rakete tako da su ostale bez i jedne. Obezbeđene su nove i u toku dana će biti podeljene po 3 rakete svakoj stanici“ dodao je  za Mačva Info Miroljub Stanić.

Za potpuniju i veću zaštitu i instaliranje najsavremenije protivgradne stanice na daljinsko upravljanje gde je zaštita i do 90 procenata površine, potrebna su i velika materijalna sredstva.

Nadomak Topole, radi najsavremenija protivgradna stanica na daljinsko upravljanje, koja će taj kraj štititi od grada. Reč je o prvoj takvoj stanici u Srbiji, koja je potpuno automatizovana i kojom se "diriguje" iz Radarskog centra. Štete od gradonosnih oblaka, u prečniku od deset kilometara biće svedene gotovo na minimum.

Ministar bez portfelja u tehničkoj vladi, zadužen za vanredne situacije,Velimir Ilić kazao je da ovim sistemom, potpuno automatizovanim, u Srbiji počinje nova organizacija protivgradne zaštite.

- Očekujemo da do leta montiramo još dvadeset do trideset ovakvih sistema u Srbiji - otkrio je ministar Ilić.

Za lansiranje raketa iz ovog sistema, koji radi na solarni pogon, komanduje se iz Radarskog centra i radi se elektronsko navođenje. Kada radarski centar registruje oblačnu zonu, odnosno gradonosne oblake, automatski šalje podatke lanseru koji dejstvuje sa gotovo stoprocentnom preciznošću.

 Ovaj sistem je skup i potrebno je dosta novca. Do nekih boljih vremena neophodno je pravovremeno obezbediti protivgradne rakete u potrebnom broju i u skladu sa mogućnostima  zaštititi poljoprivredne useve.

D.Ostojić

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH