ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

15.05.2016 Патријарх и владике у Призрену, освештана Богословија

ПРИЗРЕН - Поглавар СПЦ патријарх Иринеј позвао је Србе на Косову и Метохији да остану у покрајини, а расељене да се врате. Патријарх је, након литургије коју је служио у саборном храму Св. Ђорђа у Призрену, рекао „да ће Косово, ако га будемо носили у души, остати наше”. Након литургије, патријарх и архијереји освештали су обновљену зграде Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену. Иринеј је апеловао на наш народ који је опстао на Косову и Метохији да остане и даље тамо где су му живели преци и тамо где су му гробља предака.
„Такође апелујемо на оне који су силом прилика морали да напусте ове просторе да се полако врате тамо где су им далеки и даљњи преци живели, на овој светој земљи, да би ова земља била и остала српска земља”, поручио је Иринеј. Он је додао да се сада молимо богу да сачува наше светиње Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу и многе друге светиње које су опстале, као и зидове и рушевине оних које су спаљене и порушене, са надом да ће бити обновљене. „Није први пут у историји да смо подизали из пепела, на зидинама срушених храмова обнављали смо и опстајали, ако будемо са Господом биће Господ са нама", рекао је Иринеј. Литургију је присуствовао велики број верника, представници Владе Србије и представници Срба са Косова и Метохије. Овим догађајима испред Владе Србије присуствовали су министар правде Никола Селаковић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић са сарадницима, министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, председник Српске листе Славко Симић и други.

 У Призрен је јутрос стигао велики број Срба из свих делова Косова и Метохије а у граду је било видљиво појачано присуство припадника Кососвке полиције. У Пећкој Патријаршији у суботу је званично започело редовно заседање Сабора Српске православне цркве, који ће бити настављен сутра у Београду.

 ПРИЗРЕН - Патријарх српски Иринеј освештао је обновљену зграду Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену и изразио наду да ће то бити повод Србима да се врате у Призрен и на Косово и Метохију. Ово је велики дан за српски Призрен, српску цркву и српски народ на Косову и Метохији, рекао је након освећења Богословије, подсетивши да је она прва српска школа на КиМ, да је некада то била Богословска-учитељска школа која је спремала свештенике и учитеље за посао на Косову, у Македонији и делимично БиХ.

„Значајна установа, 140 година је радила, велике личности су прошле кроз њу, од ученика су постали водеће личности у нашој цркви. Тако да је ово једна од најзначајнијих и најзаслужнијих богословија за нашу културу и цркву”, рекао је Иринеј. Патријарх српски је додао да је трагедија ове Богословије, која је била запаљена, била трагедија за цео народ и да је мало ко веровао да ће доћи до њене обнове, али да се обнова догодила захваљујући добрим људима, Србији и помоћи из Норвешке.

„Надамо се да ће обнова призренске богословије бити повод и прилика Србима да се врате у Призрен, не само овде него на цело КиМ. Ово је српска земља, када сам дошао овде као ученик 1947. године, као ученик ове Богословије, Призрен је имао 18.000 Срба”, подсетио је Иринеј. 

У дворишту Богословије откривена је спомен биста њеног оснивача Симе Игуманова, а свечаном чину освећена присуствовали су испред Владе Србије министар правде Никола Селаковић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић са сарадницима, министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, председник Српске листе Славко Симић и други. Комплекс зграда Богословија „Свети Кирило и Методије” у Призрену био је запаљен у мартовском погрому 2004. године. Богословија у Призрену основана је 1871. Завршиле су је, или су били њени професори, готово све најважније личности српског црквеног живота и новије историје, а међу њима патријарси Варнава, Гаврило Дожић, патријарх Павле и садашњи српски патријарх Иринеј. Богословија „Свети Кирило и Методије” у Призрену ове године изнедриће прву генерацију матураната након обнове Богословије коју су Албанци спалили 2004. године.

„Богословија сада ради пуним капацитетом, што се тиче броја ђака и професора. Имамо 50 ђака и 10 професора”, изјавио је за Танјуг заменик ректора призренске Богословије, јеромонах Андреј.

 Извор: Танјуг

 

 

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH