ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

17.05.2016 Kori Udovički u Bogatiću: Država nema pravo da od građana traži podatke o njima koje već poseduje

Ministarka Državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički i Državni sekretar ministarstva Državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak posetili su danas Opštinu Bogatić.

Cilj posete je pospešivanje kvalitetnog rada lokalne samouprave i njenog  odnosa prema građanima, razgovor o racionalizaciji zapošljavanja, modernizaciji javne uprave  i kreiranju drugačijeg ekonomskog okruženja.

„Urađeno je dosta, država ne treba da bude kontrolor građana, u smislu da traži informacije koje već ima u sopstvenim evidencijama, već je dužna da ih i primeni prema odredbama ZoUP, koje se tiču razmene podataka iz službenih evidencija, što će od 8. juna biti obaveza za sve državne organe. Ovim će se olakšati život građana, jer neće morati da provode sate pred šalterima, da bi došli do potrebnih dokumenata“, izjavila je Udovički.

Ministarku i goste je pozdravio Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, koji ih je ukratko informisao o privrednom položaju opštine i njenim potencijalima, sa akcentom na  poljoprivredu i geotermalne izvore na kojima Mačva leži.

Načelnik Opštiske uprave Branko Danilović istakao je pripremljenost uslužnog centra da većinu usluga vrši elektronskim putem, da su građani već zadovoljniji kvalitetom usluga, da se ubrzano radi na njihovom poboljšanju.

Rukovodioci odeljenja opštinske uprave i direktori javnih preduzeća, čiji je osnivač opština, ukazali su ministarki na probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Gošća je obećala  da će većinu problema predočiti nadležnim ministarstvima.

Jedna od tema je bila i umanjenje budžetskih davanja Republike lokalnim samoupravama. Udovički je naglasila da će Nacrt  zakona o finansiranju lokalne samouprave morati da se menja, da opštine moraju dobijati veći deo prihoda, što konkretno znači da od prvobitno planiranog umanjenja od 30 milijardi dinara , Republika lokalnim samoupravama ne bi trebala finansijske transfere umanjiti za više od 8 milijardi dinara. Govoreći o Zakonu o Upravnom postupku ministarka je izjavila : „ZoUP je jedan nov način razmišljanja, koji će olakšati život građanima, kako ne bi sate provodili pred šalterima. Biće im omogućeno da na jednom šalteru , vrlo brzo, dobiju sva tražena dokumenta iz službenih evidencija“.

Po pitanju određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je uputstva koja se odnose na postupak ostvarivanja prava zaposlenih na otpremnine ili novčane naknade iz budžeta Republike Srbije. U javnim preduzećima i organima lokalne samouprave u našoj opštini taj broj je manji nego što zakon dozvoljava.

D.Ostojić

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH