ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

21.05.2016 Ноћ музеја данас широм Србије

Tринаеста „Ноћ музеја” биће одржана данас у више од 40 градова и места широм Србије са око 250 догађаја, а само у Београду програм ће обухватити више од 60 локација са стотинак различитих садржаја.

И ове године под слоганом „Отвори очи у ноћи”, популарна манифестација открива нове просторе, нуди до сада неиспричане приче и културом и смехом ће се супроставити сујеверју које окружује број 13.

Необичне приче крију Анатомски музеј Факултета ветеринарске медицине, Управна зграда Железнице, Шеик Мустафино турбе, Београдска надбискупија, Докторова кула, Веспа музеј Србије, Арте галерија, Јавни акваријум и тропикаријум, Палата Србије, Институт за судску медицину, Заједница института Србије и Институт економских наука, који се отварају специјално за ову прилику.

Оно што сваку „Ноћ музеја” чини посебном јесу и пажљиво осмишљени, скривени драгуљи, а организатори препоручују најпробирљивијим посетиоцима изложбу „Фрагменти времена” у Музеју града Београда, раскошне позоришне костиме у Музеју Народног позоришта, Вукова задужбина повешће своје посетиоце на путовање кроз историју кроз смех, док је феномен здравља и лепоте са почетка 20. века тема програма у Музеју Српског лекарског друштва.

У Музеју ваздухопловства најмлађи ће се упознати са једним радним даном пилота, Галерија Народне банке представиће најзначајније фотографске радове домаће сцене у протеклој години, а не треба пропустити ни вођене туре по Новом и Јеврејско сефардском гробљу, који представљају јединствене музеје на отвореном.

Програм траје од 17 часова до један сат иза поноћи и подељен је у неколико тура: Виасат хисторy тура, Савремена тура, Историјска тура, Женска тура, Мушка тура и Дечија тура.

Њамлађима је ове године посвећена посебна пажња па ће тако у Дечјем павиљону на Калемегдану моћи да се друже са кловновима и писцима за децу, у Педагошком музеју их очекују бајке, у Зоо врту ће се дружити са ноћним животињама и својим вршњацима у животињском царству, упознаће и водени свет у Јавном акваријуму.

У Музеју афричке уметности деца ће научити како се праве музички инструменти, у галерији „Сингидунум” како се пакује поклон, у Легату Петра Лубарде како се израђује гоблен, а у Новинској агенцији Танјуг како се ради интервју.

Југословенска кинотека приказаће изложбу „Плави анђели филмског платна” - од Мерилин Монро и Грејс Кели до Милене Дравић и Бебе Лончар, посетиоцима ће се представити најпознатије плавуше из света филма, фаталне лепотице које су сијале у најразличитијим улогама, од Бондових девојака до Хичкокових хероина.

„Арте галерија” на Андрићевом венцу ће отворити досије Мустафе Голубовића, тајног агента, хероја балканских и светских ратова, човека са небројено много легитимација и заводника највећих светских лепотица, први пут своја врата отвара зграда Железнице Србије - грандиозно здање у коме постоји више од 600 просторија, где су снимани многи домаћи филмови и где и даље ради један од најстаријих лифтова у Београду.

Архитекта, академик Брана Митровић представиће у згради некадашње Јадранско-подунавске банке (данас Алфа банка) избор од 10 скулптура и споменика са улица и из паркова Београда, који на прави начин дочарава уметничке и историјске вредности престонице.

Музеј науке и технике свим посетиоцима дочараће како то звучи музички судар Баха и „Пинк Флојда”, удруженим снагама оргуља и стаклене харфе, Стамбол капија на Београдској тврђави одшкринуће врата средњег века кроз изложбу средњевековних одаја са оружјем, одеждама и опремом, док ће Велики барутни магацин дочарати причу о путу једног жртвеника из трећег века, који је откривен тек 1927. године.

У „Пароброду” биће кројачка радионица и радионица ентеријера, изложба еротских фигура које је по Азији, Африци и Европи сакупљао Александар Расулић, али и „Изложба против малера” која ће преиспитивати симболику радњи које чинимо свакодневно: виђамо црне мачке, носимо или не носимо црвену боју, устајемо на десну ногу, не отварамо кишобран у затвореном простору...

Посетиоце очекује још много тога у „Ноћи музеја”, а улазнице за сва дешавања могу се купити по претпродајној цени од 400 динара, док ће на дан манифестације цена износити 450 динара. Деца до пет година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу.

 Izvor: Танјуг.

 

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH