ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

22.05.2016 Mешовити хор Мачвански одржао први самостални концерт

Поводом троструког јубилеја светог владике Николаја Српског-135 година од рођења, 60 година од упокојења, 25 година од преноса моштију у Србију, у Храму Рођења Пресвете Богородице у Богатићу мешовити хор ,,Мачвански'' одржаo је Први самостални концерт симболичног назива "Песма нас је одржала, њојзи хвала".

Хор Мачвански је основан једне прохладне фебруарске вечери 2013.године у малој сали Културно-образовног центра Богатић, када се групица од свега десетак мачванских поклоника хармонског певања и културне еманципације свога краја нашла на првој проби и аудицији за хор. Препознајући лепоту коју чине склад хришћанске вере и традиције са вишегласним појањем, хор Мачвански је своју основу пронашао уз скуте једне, свете, саборне и апостолске цркве. Временом је хор израстао у озбиљан камерни састав који може да се одважи у извођењу композиција у четворогласу, јавном наступу у бројним православним храмовима, академијама, књижевним вечерима и другим културним манифестацијама.

Диригент хора je Иван Радовановић, а чланови су- Сопрани: Надежда Ловчевић, Славица Стекић, Весна Алимпић Милаковић, Ивана Дражић, Сузана Јуришић, Ана Драгићевић.

Алт: Јасмина Добривојевић, Дениза Гајчански, Лепосава Пузић, Милена Ћировић, Јелена Јокић, Јелена Вулетић, Маја Ђорђић, Олга Тетиковић, Теодора Тетиковић, Нина Драгићевић.

Тенор: Љиљана Бурсаћ, Чедомир Чолић, ђакон Никола Милошевић,  Сима Пузић, Кристијан Максимовић.

Бас: Славиша Јолдић, Иван Остојић, Милан Перовић, Владимир Машић.

Након поздравног обраћања  ђакона Николе Милошевића, хор је отпевао блок духовних композиција:

Слава... Благослови душе – Ст.Ст.Мокрањац

Слава... Јединородни Сине – Ст.Ст.Мокрањац

Тебе појем – Ст.Ст.Мокрањац

Буди имја Господње - Ст.Ст.Мокрањац

После казивања песме Милене Ћировић, чланице хора, у извођењу Мише Перића, члана глумачког ансамбла аматерског позоришта у Богатићу, изведене су песме мачванског мелоса:

Δрино водо – народни напев (аранжман Славиша Јолдић)

Синђирићи – народни напев

Лепа Кеја – народни напев (аранжман Славиша Јолдић)

Српкиња – Исидор Бајић

По завршетку Инструменталног наступа гудачког састава Trio Roche, уследило је казивање одломка поеме Небеска Литургија владике Николаја, Бранислава Ковића, члана глумачког ансамбла аматерског позоришта, па блок класичних српских композиција:

Δруга руковет - Ст.Ст.Мокрањац (солисти Весна Алимпић Милаковић и Славиша Јолдић)

Тамо далеко – Ђорђе Маринковић

Ово је Србија – Никола Грбић Грба

Востани Сербие – српска устаничка химна (аранжман Т.Олсен)

Специјални гост вечери, Данка Стојиљковић, отпевала је изворну песму, а након тога уследио је завршни блок љубавних песама хора Мачванског:

Ах, што ћемо љубав крити- староградска песма (аранжман Славиша Јолдић),

Удаде се јагодо – изворна песма (аранжман Славиша Јолдић)

Видно узбуђен, диригент хора Иван Радовановић рекао је да вечерашњи концерт представља круну трогодишњег рада и додао: „Успели смо да пробудимо и повежемо ту духовну спону културе и појединца“.

Директорка КОЦ Богатић, Тања Јуришић захвалила се учесницима и посетиоцима нагласивши:„Било је изузетно задовољство вечерас бити део овог догађаја, част нам је и понос што смо организовали овакву манифестацију“.

Под покровитељством Општине Богатић, уз благослов Српске православне цркве, концерт је организoвao КОЦ-Богатић.

Дивно, незаборавно !

 

Д.Остојић

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH