ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

05.06.2016 Zeleni obeležavaju Svetski dan zaštite životne sredine: Sačuvajmo floru i faunu naše zemlje i Mačve

Zeleni Srbije založili su se danas povodom Svetskog dana životne sredine za veću zaštitu flore i faune u našoj zemlji navodeći da geografski položaj Srbiju čini jednom od važnih prostora za krijumčarenje divljih vrsta biljnog i životinjskog sveta u ovom delu Evrope.

Ove godine Svetski dan zaštite životne sredine, koji se danas obeležava, posvećen očuvanju divljih predela i staništa, kao i sprečavanju ilegalne trgovine vrstama divlje flore i faune. Srbija i Mačva su izuzetno bogati biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične i reliktne. 

Čak 43 odsto vrsta koje nastanjuju Evropu, naseljavaju i prostore naše zemlje, navode Zeleni, dodajući da je velika odgovrnost da ih zaštitimo i sačuvamo, jer je ilegalna trgovina jedan od uzroka koji dovodi do njihovog nestanka. Pored toga krijumčarenje divljim vrstama devalvira ekonomiju i podstiče razvoj kriminala, ocenili su Zeleni. Oni podsećaju i da je Srbija ratifikovala CITES konvenciju, koja reguliše međunarodni promet i trgovinu ugroženim vrstama biljaka i životinja.

Značajan faktor ugrožavanja prirodnih resursa i biodiverziteta predstavlja i uništavanje prirodnih staništa, kao i nekontrolisano korišćenje i sakupljanje divlje flore i faune, napominju Zeleni.

U saopštenju se navodi i da prekomeran i nezakonit lov, kao i sakupljanje i trgovina utiču na opadanje biološke raznovrsnosti, pri čemu može doći do potpunog istrebljenja pojedinih vrsta.

Zeleni Srbije najavljuju da će nastaviti  zalaganja za očuvanje biološke raznovrsnosti naše države i Mačve, delovanjem kroz parlament i preko odbornika grupe za "Pravednu Mačvu"​, ali i akcijama, radionicama i edukativnim sadržajima, jer smatraju da su biološki diverzitet i prirodni resursi ono najvrednije što Srbija ima. 

Zeleni takođe podsećaju da je Svetski dan zaštite životne sredine  jedna od najvećih ekoloških akcija u svetu koja se obeležava svake godine 5. juna. 

Ovaj dan je ustanovljen 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine u cilju podizanja globalne svesti o značaju životne sredine i zdravog prirodnog okruženja.

Milioni ljudi širom planete kroz brojne aktivnosti, kampanje i proteste svake godine skreće pažnju političkim i nadležnim institucijama na ekološke probleme zahtevajući da se sprovode mere zaštite i unapređenja životne sredine, prirodnih resursa i biodiverziteta.

“Ono šta mi Mačvani moramo posebno da čuvamo i da se ponosimo je rezervat prirode Zasavica.Ukupna površina rezervata je 1825 ha od čega je 675 ha u prvoj kategoriji zaštite. Kičmu rezervata čine vodena površina kanalâ Jovac i Prekopac, kanalisan i prirodni tok potoka Batar, kao i sama rečica Zasavica, koja preko kanala Bogaz ima direktnu vezu sa rekom Savom. Zasavica se podzemnim putem napaja i vodom iz reke Drine i gravitaciono sa planine Cer. Pripada Crnomorskom slivu i jedno je od od poslednjih izvorno očuvanih močvarnih područja, idući od severa ka jugu Srbije.


Mirna i pitoma, kao reka ravnice, omogućila je opstanak brojnom i raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Da bi taj svet bio očuvan sama Zasavica i njeno priobalje stavljeno je pod zaštitu Države 1997. godine, kao prirodno dobro i kategorije od izuzetnog značaja, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Na nacionalnoj mreži zaštićenih područja Ramsara (močvarna i druga vlažna područja prema Konvenciji o zaštiti močvarnih područja koju je naša zemlja ratifikovala) Zasavica se našla na listi prioriteta za nominaciju za Ramsarsko područje, a prema klasifikaciji Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kao područje upravljanja staništima i vrstama (Habitat and species menagment area) ima IV kategoriju. Od 2001. godine Zasavica je postala član Europark Federacije”, stoji u saopštenju Zelenih Opštinski odbor Bogatić.

 

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH