ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

13.06.2016 Европско сито за српске пољопривреднике - курсеви обавезни

До почетка јесени, Министарство пољопривреде позваће пољопривреднике да конкуришу за 175 милиона евра из Ипард фонда намењеном руралном развоју Србије до 2023. године. За то време, пољопривредници који би у своју производњу да уложе и европски новац требало би да завршавају пројекте на основу којих ће добијати повраћај од 5.000 до два милиона евра, односно 50 до 70 одсто уложеног. Да би прошао кроз европско бирократско сито, пољопривредник ће морати да уложи много времена и знања у попуњавање формулара и писање бизнис плана, али и у саму производњу.

Ако се не разуме у администрацију, пољопривредник може да ангажује агенцију да му напише пројекат. У доказивању знања о самој производњи нико неће моћи да га замени. Ако није завршио пољопривредну школу, ако протекле три године није имао регистровано газдинство или није радио у агросектору, произвођач ће морати да потпише да ће до исплате средстава похађати обуку.

Број часова зависиће од тога да ли је конкурисао за производњу воћа, поврћа, меса, млека или за њихову прераду.

"Ако неко ко даје средства одређује правила и ако ја треба поново да седнем поново у клупу и да одслушам неке курсеве из пољопривреде, зашто не бих", прокоментарисао је Живослав Караклајић, воћар из Брестовика.

С друге стране, Михајло Вујовић, сточар из Сечња, сматра да му школа за сточарство не треба.

"Завршио сам економску школу, од малих ногу се бавим сточарством, моји родитељи су се бавили сточарством и ја мислим да школа не треба. Имам праксу, школа ми није потребна за овај посао којим се бавим", каже Вујовић.

Ипак, ратар из Сечња Предраг Кука, који је завршио средњу пољопривредну школу, истиче да му је то знање користило током 30 година колико се бави ратарством.

У Европској унији су курсеви за пољопривреднике обавезни. Закон каже да су и у Србији. Ипак, због мањка новца, у пракси су спорадични и добровољни. На нивоу пројеката организују их неки државни научни институти.

"Пољопривредник воли када дође на ту едукацију да буде саслушан и када га ми саслушамо онда су доласци чешћи и масовнији. У сваком случају, ми се трудимо да теме прилагодимо њиховим захтевима, а онда уз њихове захтеве да наметнемо и оно што наука и струка намећу да би они боље радили и да би њихова производња била профитабилнија", рекао је Јонел Субић са Института за економику пољопривреде.

Нова знања треба да буду корисна и за државу са ограниченим аграрним буџетом.

"Када бисмо сабрали тај број часова, наши пољопривредници сигурно проведу већи број сати у разговору са власницима пољопривредних апотека, компанијама које им продају разне импуте за пољопривреду. Тако да је ово прилика да унесемо знање као први постулат бављења сваким послом, па и пољопривредом", каже помоћник министра привреде Драган Мирковић.

Пољопривредници не чувају само прехрамбену сигурност, у њиховим рукама су природни ресурси, екологија, па и демографија. Кључ опстанка на селу су знање и новац који у модерној пољопривреди не иду једно без другог.

 

Извор: www.rts.rs

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, извор духовног мира и љубави!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH