ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

19.07.2016 Otvorena poglavlja 23 i 24

BRISEL - Srpski premijer Aleksandar Vučić juče je u Briselu, posle otvaranja ključnih poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, izjavio da Srbija 2019-20. treba da okonča sve pregovore i tad članice EU treba političkom odlukom da se izjasne o otvaranju vrata Srbiji.

Vučić je rekao da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU "veliki, lep i izuzetno zanačajan dan za sve građane Srbije". On je izrazio zahvalnost šefu slovačke diplomatije Miroslavu Lajčaku, evropskom komesaru Johanesu Hanu "i svima u EU koji su podržali put Srbije ka EU". Rekao je da je pridruživanje EU "starteški put Srbije" .

"Kad me je moj prijatelj (novi šef britanske diplomatije) Boris Džonson pitao danas da li je to nešto značajno za Srbiju nisam oklevao da mu kažem da je ovo izuzetno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da ispuni očekivanja i da pokaže najbolje rezultate jer želi da pripada tom tipu društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostaje čvrsto na putu ka EU.

"Svesni smo da će na tom putu biti prepreka i teškoća, ali smo odlučni da ispunimo očekivanja i da pokažemo rezultate", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom i Hanom posle otvaranja poglavlja 23 i 24.

Vučić je obraćanje počeo na engleskom jeziku a potom nastavio na srpskom rekavši da veruje da će i srpski biti jedan od prihvaćenih evropskih jezika u EU.

"Uveravamo vas da ćemo svoj posao da završimo čuvajući regionalnu stabilnost, unapređujući manjinska prava i bez pozivanja uvek i isključivo na reciprocitet daćemo sve od sebe da prednjačimo u tome", rekao je Vučić dodajući da je Srbija jedna od najbogatijih zemalja po manjinama u Evropi.

"Daćemo sve od sebe da od Srbije napravimo demokratsku zemlju i u tome očekujemo široku i iskrenu i istinsku pomoć EU", rekao je premijer Srbije.

Na pitanje da li je u pregovaračkoj poziciji sadržan zahtev da Srbija promeni svoj zakon o regionalnoj jurisdikciji suda za ratne zločine, Vučić je rekao da se ne slaže sa stavom Hrvatske ali da sva sporna pitanjaa Srbija i Hrvatska treba da rešavaju bilateralno.

"Ja sam izrazio neslaganje sa stavom Hrvatske. Drugačije to vidimo", rekao je Vućić i dodao da nema nikakav problem da Srbija i Hrvatska sve razlike rešavaju u bilateralnim kontaktima.

On je dodao da Hrvatska ima veoma sličan zakon "uz jednu još lošiju odredbu", da i "druge zemlje poput Italije, Nemačke, Španije, Belgije imaju gotovo istovetne odredbe kao i Srbija o univerzalnoj jurisdikciji" i da je "upravo zahvaljujući tom zakonu Srbija mogla da procesuira 14 zločinaca koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici".

Vučić je izrazio uverenje da će Beograd i Zagreb "uvek imati dovoljno snage da sve eventualne međusobne sporove prevaziđu" i da pronađu najbolje moguće rešenje i za Srbiju i za Hrvatsku.

Govoreći o normalizaciji odnosa sa Prištinom i sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština Vučić je rekao da i jedna i druga strana treba "da rade još više i još napornije". Vučić je izrazio očekivanje da će uskoro razgovarati sa zvaničnicima Kosova Isom Mustafom i Hašimom Tačijem i da s albanskim premijerom Edijem Ramom planira organizovanje biznis konferencije u Nišu.

"Hoćemo da naši putevi budu prohodni za Albance, želimo slobodan protok roba, ljudi i usloga", rekao je Vučić dodajući da na tome ima još dosta posla.

Izvor: http://www.novosti.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH