ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

22.09.2016 Od Nove godine menjaju se cene poreza na automobile

Za koju god opciju da se opredeli Ministarstvo finansija, u izradi novog zakona koji reguliše naplatu poreza na upotrebu vozila, od Nove godine će nas prilikom registracije dočekati novi cenovnici. To bi značilo da će neki vlasnici automobila plaćati niže iznose, dok bi pojedinima ovaj namet mogao da se poveća.

U Srbiji se porez na upotrebu vozila odvajkada plaća prema kubikaži, a ne prema tržišnoj vrednosti, na šta je pažnju skrenuo i sam ministar finansija Dušan Vujović. Prema trenutnom zakonskom rešenju, najdrastičniji jaz u iznosima ovog poreza je na granici od 2.000 kubika. Oni čiji su motori automobila tik ispod ove zapremine plaćaju 10.740 dinara poreza, a oni preko nje moraju da izdvoje gotovo pet puta više: 53.070 dinara.

Prvobitna ideja za izmenu ovog zakona išla je u pravcu da se, umesto sedam grupa po kubikaži, uvede ukupno 14 grupa, i da se tome prilagode sume poreza koje se kreću od 1.220 pa do čak 222.280 dinara. Od ove priče se nije odustalo, iako je u opticaju i mogućnost uvođenja drugačijeg načina obračuna poreza, poput onog na tržišnu vrednost automobila.

U Ministarstvu finansija trenutno je u toku izrada radne verzije izmena ovog zakona, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za oporezivanje porezom na upotrebu motornih vozila, tako da je rano govoriti o predlogu konačnog rešenja - saopštilo je juče Ministarstvo finansija.

Kada je reč o načinu utvrđivanja tržišne vrednosti automobila - ni to nije nepoznanica za poreznike. Upravo ta vrednost je minimalna osnovica za obračun poreza na prenos apsolutnih prava koji se plaća prilikom kupoprodaje automobila. Tačnije, osnovica kod tog poreza je ugovorena cena, ali ona ne sme biti niža od tržišne vrednosti. I osiguravači odlično znaju da procene tržišnu vrednost vozila, i to svaki put kada nekome prodaju kasko osiguranje.

Način utvrđivanja tržišne vrednosti automobila je jednostavan. Postoji jedinstveni katalog AMSS u kome može da se pronađe novonabavna vrednost svakog vozila po tipu, modelu, kubikaži - objašnjava za "Novosti" procenitelj jedne osiguravajuće kuće. - Potom se, za konkretan automobil, pronađe koeficijent koji predstavlja stepen amortizacije vozila po starosti, a računa se po broju meseci proteklih od godine proizvodnje. Množenjem koeficijenta sa novonabavnom vrednošću dobija se tržišna vrednost vozila. Tako rade poreznici prilikom obračuna poreza na prenos apsolutnih prava, a mi procenitelji kod obračuna šteta u osiguranju u obzir uzimamo još i pređenu kilometražu i opšte stanje vozila.

Iako naš sagovornik smatra da bi eventualni prelazak obračuna poreza na upotrebu vozila sa kubikaže na tržišnu vrednost bio lako izvodljiv iz ugla organizovanja naplate, ističe da bi to donelo dodatni posao agencijama za tehničke preglede, koje bi nove parametre morale da unesu u svoje programe za osigur.

Oslanjajući  se na podatke iz dosadašnje prakse, vodiće se računa da se građani rasterete suvišnog troška visokih poreskih opterećenja i da se obezbedi optimalno i pravično oporezivanje - ističu u Ministarstvu finansija, dodajući da će zakon biti usklađen sa najboljom praksom u okruženju i svetu.

 

Izvor: http://www.novosti.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH