ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

25.09.2016 Референдум о Дану Републике у РС

Грађани у Републици Српској изјашњавају се на референдуму о томе да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС. Право гласа има 1.219.399 грађана и они се изјашњавају на око 1.900 гласачких места. Излазност до 13 часова 30,40 одсто.

14.20 -  Излазност до 13 часова износи 30,40 одсто. Своје право гласа искористило је 372.280 грађана, преноси портал РТРС.  

12.10 - До 11 сати гласало је 17,68 одсто бирача, саопштио је председник Комисије Синиша Каран.

10.30 - Члан Председништва БиХ Младен Иванић гласао је у Бањалуци након чега је поручио да ће РС и убудуће обележавати 9. јануар. Председник СДС-а Младен Босић гласао је у општини Доњи Жабар на месту предвиђеном за гласаче из Брчко Дистрикта.

10.20 - До девет часова изјаснило се 77.015 грађана, односно 6,31 одсто, рекао председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран, јавља РТРС. 

10.05 - Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је у 10 часова у Дому кулутре у Лакташима, након чега је поручио да је РС мирна и стабилна. 

09.00 - Стање безбедности на гласачким местима је уредно и све активности се одвијају планираном динамиком, саопштено је из Министарства унутрашњих послова РС.  

08.45 - У Кули код Гацка група мештана блокирала референдумско место, а на лице места изашла је полиција, јавља РТРС. То гласачко место из техничких разлога спојено је са другим местом у локалној заједници. У Кули већином живи бошњачко становништво.

07.00 - Отворена гласачка места у Републици Српској.

Званичници РС позвали су грађане да масовно изађу на биралишта и одлуче да ли желе да 9. јануар буде Дан РС.

На пет бирачких места држављани РС могу да гласају и у Србији - у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву. Гласачка места су отворена у 07.00 часова, а биће затворена у 19.00.

Републичка комисија за спровођење референдума саопштила је да је излазност на рефрендуму у Републици Српској до 13 часова била 30,40 одсто.

Највећа излазност на референдуму забележена је у Клаиновику 50, 91 и Источном Старом Граду 49,50 одсто. У Брчком је гласало 31,11 одсто, у Сребреници 18,78, у Бањалуци 31,58, затим Бијељини 22,86 и Приједору 24,22 одсто грађана.

У Зворнуку је гласало 30,75, у Требињу 37,29, у Добоју 24,41 одсто грађана.

У иностранстви до 13 часова укупно је гласало 6.570 грађана. 

Своје гласачко право искористили су и званичници РС и БиХ и лидери политичких партија.

Према најавама из Комисије за спровођење референдума, први прелиминарни резултати, могу се очекивати већ током ноћи.

Када је реч о гласању грађана Брчко дистрикта, они се изјашњавају у суседним локалним заједницама Доњем Жабару и Бијељини, односно у Лончарима и Доњој Буковици.

Иначе, држављани РС могу, осим у Србији, да се изјашњавају и у Аустрији, Белгији, Русији, Немачкој, Швајцарској, у већем броју градова у тим државама.

Референдум има саветодавни карактер, односно даје мишљење о акту који ће тек бити донесен, у парламенту Српске, у складу са већинским изјашњавањем грађана на референдуму, а након референдума он је обавезујући.

Референдум се одржава у атмосфери веома подигнутих тензија на релацији Бањалука - Сарајево, с обзиром на то да је Устави суд БиХ, који руководство РС не признаје, стао на становиште да је неуставан.

Мало које политичко питање је од потписивања Дејтонског мировног споразума и окончања рата изазвало тензије толиких размера као што је то одлука званичне Бањалуке да одржи предстојећи референдум.

Њему се противе представници међународне заједнице, Европске уније, Савета за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ), не подржава га државни врх Хрватске, а ни Србије, док је Русија једина која га подржава.

Бошњаци који живе у Републици Српској, посебно они у и око Сребренице се противе референдуму као и бошњачко државно руководство.

Девети јануар је, иначе, веома важан за Србе у РС јер је тога дана 1992. године на Палама тадашња скупштина српског народа у БиХ, након занемаривања воље Срба од Бошњака и Хрвата, прогласила Српску Републику Босну и Херцеговину.

Дванаестог августа исте године назив је промењен у Република Српска.

Извор:РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH