ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

29.09.2016 Свака друга особа у Србији умре од болести срца

Председник Удружења кардиолога Србије проф. Бранко Белеслин истакао је за РТС да су статистички подаци забрињавајући.

"Забринути смо јер 50 одсто нашег становништва умире од кардиоваскуларних болести. Ми смо имали ноћас осветљене неке симболе како бисмо скренули пажњу на то превелико умирање од кардиоваскуларних болести, а то би било као када би свака друга зграда у Београду била осветљена у црвено", каже Белеслин.

Напомиње да је циљ скренути пажњу грађанима да могу да ураде много на превенцији како би смањили могућност оболевања од кардиоваскуларних болести.

Објашњава да су многобројни разлози који доводе до кардиоваскуларних болести: лоше животне навике, пре свега пушење, нездрава исхрана и недовољна физичка активност.

"Пушење је апсолутно забрањено, а доказано је да и пасивно пушење повећава ризик од кардиоваскуларних болести за 30 одсто. У исхрану треба увести омега-6 и омега-3 масне киселине, а оне се највише налазе у риби. Рибу би требало јести најмање два пута недељно", рекао је Белеслин.

Сматра да физичко вежбање треба да буде у свим старосним групама, прилагођено утренираности. Препорука је да се вежба два и по сата недељно, односно 30 минута дневно.

Препорука Европског кардиолошког друштва је да крвни притисак буде испод 140 са 90, да вредност шећера у крви буде испод седам, а укупни холестерол мањи од пет милимола по литру.

"Иако је идеалан притисак 120 са 80, циљне вредности у превенцији у лечењу притиска су 140 са 90. Оно што је мање од тога не представља ризик да оболите од болести срца, а што је већи притисак то је ризик од болести већи", наглашава Белеслин. 

Додаје да је за инфаркт најважније на време обратити се лекару, да се што пре отпуши крвни суд, те су се до сада такви пацијенти лечили тромболитичким средствима, лековима који растварају тромб.

За пацијенте који су преживели инфаркт важно је да наставе са ригорозном превенцијом – одрицање од лоших животних навика, адекватна исхрана, регулисање дијабетеса, крвног притиска, физичка активност прилагођена стању и годинама.

"Други важан сегмент за превенирање новог инфаркта су лекови који морају да се узимају стално", наглашава Белеслин.

 

 

Извор: РТС

 

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 

GRAĐANI REPORTERI

30.08.2019 Društvo Roma Bogatić - Školski pribor za školarce iz socijalno ugroženih porodica

Svake godine za decu iz socijalno ugroženih porodica, sopstvenim finansijskim sredstvima, obezbeđujemo pribor za decu predškolskog i osnovnog brazovanja. Uoči ...

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH