ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

24.12.2016 Petarde nisu igračke

Predstojeći praznici i euforija koju oni nose može lako biti pokvarena neadekvatnom upotrebom pirotehničkih sredstava. Češće su povrede od pirotehnike kupljene na ulici, nego u legalnim radnjama, jer ona nema sertifikat o bezbednosti i neispravne su za upotrebu.

Petarde su omiljena zabava dece u ovom periodu, ali ne bi trebali da ih kupuju ni koriste bez kontrole roditelja. Radnici u zdravstvenim ustanovama u prazničnim danima svake godine se susreću sa povredama nastalim od pirotehnike. Povrede su od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.

Uoči praznika pojačana je i kontrola prodaje pirotehnike, pa je broj prodavaca na ulici, parkovima i pijacama smanjen u odnosu na period pre 10 godina. Apel građanima da, ako kupuju pirotehnička sredstva, to rade isključivo u ovlašćenim prodavnicama jer to garantuje veću bezbednost. Prodavac je dužan da upozna kupca sa načinom primene određenog pirotehničkog sredstva koji je napisan na deklaraciji, ali i rok trajanja, što dodatno povećava bezbednost.

Ljubimci se naročito plaše detonacija od petardi, pa bi trebalo razmisliti vredi li naše zadovoljstvo paljenja  ovog pirotehničkog izuma povrede životinja, koje mogu dovesti i do srčanog udara i uginuća.

Petarda svakako nije igračka. Sve češća je pojava da se petarde stavljaju u staklene flaše ili tegle, koje se pri detonaciji rasprše na sve strane i mogu da izazovu ozbiljne povrede. Ne treba rizikovati I prazničnu atmosferu zameniti bolničkom.

 

 

 

M.Kovačević

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH