ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

09.03.2015 Nezadovoljni stočari postavili ultimatum državi - odgovorite na naše zahteve ili blokiramo puteve i mostove!

Oko 500 poljoprivrednih prizvođača sa protestnog skupa u Bogatiću uputilo je ultimatum Vladi i Ministarstvu pojoprivrede da u roku od 48 sati odgovore na deset zahteva. Ključni zahtevi da se interventno otkupe tržišni viškovi svinjskog mesa i mleka bi doprineli stabilizaciji  poremećaja u proizvodnji i otkupu. Ako država i dalje „ostane gluva“ na zahteve seljaka, organizovaće se blokade saobraćajnica, auto-puteva i mostova, kao pre osam godina!

Zbog očiglednih poremećaja na tržištu mesa i mleka, stočari zahtevaju hitan interventni otkup tovljenika po ceni 185 dinara za kilogram žive mere, interventni otkup mleka i zabranu uvoza svinjskog mesa i mleka do kraja godine.

- Znamo da je država potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali neka nam objasne zašto nisu iskoristili mogućnost da primene član 32. što su skoro sve zemlje u procesu tranzicije i ulaska u Evropsku uniju iskoristile da bi zaštitile domaće proizvođače. Mi sumnjamo da država to neće da uradi ne zbog Evrope, već zbog domaćih tajkuna kojima odgovara da uvoze žive svinje, meso, kosti i ko zna sve kakav otpad iz zemalja Evropske unije - rekao je Zlatan Đurić, predstavnik organizacionog odbora protesta.

Đurić je dodao da je čudno što nikoga ne interesuje stav skupštinskog odbora za poljoprivredu koji podržava zahteve poljoprivrednika koji nemaju kome da prodaju tovljene svinje i mleko.

- Šta je jače od potrebe da se pomogne svojim poljoprivrednicima koji su u najteža vremena hranili ovu državu? Da li je to novac koji seljaci nemaju, a imaju ga monopolske kompanije koje ga otimaju od seljaka - pitao je Đurić.

- Naše mleko je najkvalitetnije, ono je kao lek. Evropa sanja naš kvalitet mleka, a naši seljaci nemaju kome da ga prodaju jer država neće da donese zakon o mleku koji bi štitio našeg proizvođača - poručio je Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Poljoprivredni proizvođači nisu stimulisani cenom koju određuje uvoznički lobi sve sa ciljem da uništi domaću proizvodnju.

- Sramota je da za jednu flašu piva treba pomusti tri litre mleka ili proizvesti 3 kilograma žita - poručio je Sveta Đukić iz Dublja.

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača iz Subotice pozvao je poljoprivrednike na jedinstvo i istrajnost u borbi za bolji društveni položaj.

- Seljacima je ugrožena egzistencija i budućnost zbog lošeg odnosa države prema poljoprivredi. Žalosno je što se o svemu što je u vezi sa poljoprivredom odučuje bez našeg učešća. Niko nas neće čuti ni uraditi ništa za nas ako se ne organizujemo i podignemo svoj glas za svoje interese - rekao je Kiš.

Sa protestnog skupa od državnih organa je zatraženo da se izmene pravilnici o uvozu, preradi i prometu mesa, da se utvrdi zbog čijih interesa je dozvoljen uvoz mesa treće kategorije i velikih količina smrznutog svinjskog mesa u trenutku kad stočari u Srbiji ne mogu da prodaju svoje tovljenike i zbog čega nije počeo izvoz svinjskog mesa u Rusiju i jagnjetine u Kinu.

D. Grujić

 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH