ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

12.03.2015 Sutra od 11 sati poljoprivrednci će blokirati više od stotinu puteva širom Srbije. Barikade su poslednje upozorenje - moguća radikalizacija protesta!

Stočari nisu zadovoljni predloženim rešenjem problema na tržištu tovljenih svinja koje su dogovorili ministri Snežana Bogosavljević Boškovć i Rasim Ljajić i neće odložiti za sutra najavljene blokade!

- To što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put – kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.

Poljoprivrednici će sutra od 11 sati traktorima i drugom mehanizacijom blokirati više od 100 saobraćajnica i mostova na teritoriji Srbije - u Bogatiću, Šapcu, Vladimircima, Koceljevi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, širom Banata, Srema i Bačke…  Za sada nije saopšteno koji putni pravci će biti blokirani niti koliko će blokada trajati. Saznajemo da će poljoprivrednici iz opštine Bogatić učestvovati u barikadama koje su planirane u Slepčeviću (put Šabac - Loznica) i centru Badovinaca.

Ovo je, kako ističu, blokada upozorenja, a ukoliko ni posle ovog protesta Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne usvoje njihove zahteve, radikalizovaće proteste.

- Blokada puteva je samo upozorenje nadležnim državnim organima da naš problem shvate ozbiljno jer je situacija zaista ozbiljna. Ne želimo da kažnjavamo građane, da onemogućimo decu da putuju u školu, ljude na posao, to nam nije namera. Ukoliko se Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ogluše o naše zahteve, mi ćemo proteste i blokade radikalizovati - kaže Mirko Đurić, jedan od organizatora protesta.

U Mačvi i Sremu ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. Na mukama su i mali proizvođači mleka koji su dnevno isporučivali manje od 20 litara, od kojih su u poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale da otkupljuju mleko. 

Podsetimo, na protestu upozorenja organizovanom u ponedeljek u Bogatiću, gde se okupilo više od 500 poljoprivrednika, zahtevano je od državnih organa da u roku od 48 sati donesu odluku o interventnom otkupu tovljenika po 185 dinara i tržišnog viška mleka. Pored ovih, postavljen je zahtev da se do kraja godine ne uvoze meso i mesne prerađevine i mleko i proizvodi od mleka kako bi se stabilizovalo domaće tržište.

D. Grujić

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH