ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

14.02.2017 Da kuvamo zajedno -Teleći kotlet ORLOV

Đaci Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem otkrivaju nam svoja umeća pripreme hrane i kuvanja, koja su po nastavnom planu i programu za školsku 2016/2017. godinu.

U novoj stalnoj rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” mladi kuvari otkrivaju nam nove gastronomske trendove, pripremaju nove poslastice po vašim predlozima i da daju odgovore na sva vaša pitanja. 

Danas su pripremali Teleći kotlet “Orlov”.

Teleći kotlet “Orlov“

Za pripremanje kotleta ove vrste potrebne su sledeće namirnice:

2,5 kg telećeg kotleta,

50 gr brašna,

2 dl ulja,

20 gr soli,

mleveni biber

 zapodlogu: 500 gr dinstanog pirinča,1 kg tosta;

 za spremanje fila:100 gr putera, 200 gr sitno isečenog luka, 300 gr sitno isečenih pečuraka, 5 gr soli, veza sitno isečenog peršunovog lišća, mlevenog bibera, 2 jaja;

za spremanje ograten sosa: 100 gr  putera, 100 gr brašna, 5 dl slatkog mleka, 2dl slatke pavlake, 1 muskatni oraščić, 5 žumanaca, 100 gr sira parmezana, 10 gr soli, veza peršunovog lišća;

Način rada.- Položiti teleći kotlet na radnu dasku i to na telo pršljenova i prosečene kosti rebara koje čine sastavni deo kotleta, tako da leđni mišić bude okrenut nagore. Potom od odležalog kotleta iseći dva komada, za jednu osobu 225 do 250 gr, jedan komad kotleta sa koskom , a drugi bez koske. Ili oba kotleta sa koskom 250gr, ili oba kotleta bez koske 200 gr. Meso kotleta seći rezom između kostiju rebara, poprečno u odnosu na poprečno –prugasta mišićna vlakna. Isečene komade kotleta blago izlupati, raseći žilice, a potom ih formirati u prvobitni oblik. Oblikovane kotlete obložiti trakama folije da se ne bi deformisali prilikom termičke obrade, a potom iste obrašniti.

Termička obrada - prženje.- U tiganju na umereno zagrejanom puteru pržiti kotlete s obe strane dok ne postanu zlatnožute boje. Prženje traje oko deset minuta, kotlete posoliti i začiniti na samom kraju termičke obrade. Za vreme prženja kotlete prelivati sopstvenim sokom. Kotlete prilikom termičke obrade i serviranja ne bosti viljuškom, već za to koristiti odgovarajući pribor.

Pripremanje fila.- Na umereno zagrejanom puteru sotirati sitno isečen crni luk, sitno isečene pečurke, posoliti, začiniti sitno isečenim peršunovim lišćem, mlevenim biberom i povezati jajima.

Pripremiti ograten sos.

Izbor posude za serviranje i pripremanje priloga.- Keramičku činiju premazati puterom, složiti podlogu od pirinča, preko podloge složiti oblikovane krutone od hleba. Na svaki kruton staviti po jedan kotlet. Preko kotleta staviti fil, preliti ga ograten sosom, posuti parmezanom i gratinirati dok ne postane zlatnožute boje. Na kost kotleta staviti papilotnu i kotlete služiti topple. Ovaj kotlet se služi u istoj činiji u kojoj je gratiniran. Uz ovaj kotlet, po želji gosta, može se servirati proizvoljan prilog.

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH