ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

01.03.2017 Da kuvamo zajedno - Svinjska krmenadla na ciganski način

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” - na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaju nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaju nove poslastice i po vašim predlozima, odgovaraju na vaša pitanja.

Svinjska krmenadla na ciganski način

2,5 kg svinjskih krmenadli kotleta,

50 gr brašna,

 2 dl ulja,

 20 gr soli,

mleveni biber.

 Za prilog:

10 pečenih paradajza,

Za prelivanje ciganska garnitura: 1 dl ulja, 200 gr luka arpadžika, 300 gr suve slanine, 300 gr kiselih krastavaca, 1kg auštekovanog krompira, veza peršunovog lišća, 300 gr madera sosa, soli, mleveni biber.

Način rada.- Položiti krmenadlu na radnu dasku i to na telo pršljenova i prosečene kosti rebara koje čine sastavni deo krmenadle, tako da leđni mišić bude okrenut nagore. Potom od odležale krmenadle iseći dva komada, za jednu osobu  225 do 250 gr, jedan komad krmenadle sa koskom, a drugi bez koske, ili obe krmenadle sa koskom 250 gr ili obe krmenadle bez koske 200gr. Meso krmenadle seći rezom između kostiju rebara, poprečno u odnosu na poprečno –prugasta mišićna vlakna. Isečene komade krmenadle blago izlupati, raseći žilice, a potom ih formirati u prvobitni oblik. Oblikovane krmenadle, obložiti trakama folije da se ne bi deformisale prilikom termičke obrade.

Termička obrada.- Pečenje. Zagrejanu plotnu premazati uljem, a potom krmenadle peći sa obe strane dok ne postanu zlatnožute boje. Pečenje traje oko deset minuta. Krmenadle posoliti i začiniti na samom kraju termičke obrade. Za vreme pečenja krmenadle premazivati. Prilikom termičke obrade i serviranja krmenadle ne bosti viljuškom, već za to koristiti odgovarajući pribor.

Pripremanje ciganske garniture.- U posudi na umereno zagrejanom ulju pržiti luk, suvu slaninu, kisele krastavčiće, blanširane kuglice krompira, pa sve posoliti začiniti i povezati madera sosom.

Izbor ovala i priloga za serviranje i serviranje.- Oval ukrasiti toplom dekoracijom. Potom na oval složiti krmenadle tako da gornji deo kosti bude naslonjen na ivicu ovala, a narednu složiti da se delimično naslanja na prethodnu. Potom servirane krmenadle preliti ciganskom garniturom, posuti ih peršunovim lišćem i služiti tople. Ova krmenadla se može servirati posebno za jednu osobu ili na jednom ovalu za više osoba.

 Napomena.- Prliog nije obavezan, a ukoliko gost želi, prilog može da bude i proizvoljan.

 

GRAĐANI REPORTERI

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

07.03.2020 Теодорова субота у Богатићу

Као онај који управља кораке своје према светлости свеће коју носи пред собом, тако и ми данас исправљајући своје кораке ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH