ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

01.03.2017 Da kuvamo zajedno - Svinjska krmenadla na ciganski način

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” - na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaju nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaju nove poslastice i po vašim predlozima, odgovaraju na vaša pitanja.

Svinjska krmenadla na ciganski način

2,5 kg svinjskih krmenadli kotleta,

50 gr brašna,

 2 dl ulja,

 20 gr soli,

mleveni biber.

 Za prilog:

10 pečenih paradajza,

Za prelivanje ciganska garnitura: 1 dl ulja, 200 gr luka arpadžika, 300 gr suve slanine, 300 gr kiselih krastavaca, 1kg auštekovanog krompira, veza peršunovog lišća, 300 gr madera sosa, soli, mleveni biber.

Način rada.- Položiti krmenadlu na radnu dasku i to na telo pršljenova i prosečene kosti rebara koje čine sastavni deo krmenadle, tako da leđni mišić bude okrenut nagore. Potom od odležale krmenadle iseći dva komada, za jednu osobu  225 do 250 gr, jedan komad krmenadle sa koskom, a drugi bez koske, ili obe krmenadle sa koskom 250 gr ili obe krmenadle bez koske 200gr. Meso krmenadle seći rezom između kostiju rebara, poprečno u odnosu na poprečno –prugasta mišićna vlakna. Isečene komade krmenadle blago izlupati, raseći žilice, a potom ih formirati u prvobitni oblik. Oblikovane krmenadle, obložiti trakama folije da se ne bi deformisale prilikom termičke obrade.

Termička obrada.- Pečenje. Zagrejanu plotnu premazati uljem, a potom krmenadle peći sa obe strane dok ne postanu zlatnožute boje. Pečenje traje oko deset minuta. Krmenadle posoliti i začiniti na samom kraju termičke obrade. Za vreme pečenja krmenadle premazivati. Prilikom termičke obrade i serviranja krmenadle ne bosti viljuškom, već za to koristiti odgovarajući pribor.

Pripremanje ciganske garniture.- U posudi na umereno zagrejanom ulju pržiti luk, suvu slaninu, kisele krastavčiće, blanširane kuglice krompira, pa sve posoliti začiniti i povezati madera sosom.

Izbor ovala i priloga za serviranje i serviranje.- Oval ukrasiti toplom dekoracijom. Potom na oval složiti krmenadle tako da gornji deo kosti bude naslonjen na ivicu ovala, a narednu složiti da se delimično naslanja na prethodnu. Potom servirane krmenadle preliti ciganskom garniturom, posuti ih peršunovim lišćem i služiti tople. Ova krmenadla se može servirati posebno za jednu osobu ili na jednom ovalu za više osoba.

 Napomena.- Prliog nije obavezan, a ukoliko gost želi, prilog može da bude i proizvoljan.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH