ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

19.03.2015 Vlada danas odlučila: Interventni otkup do 10.000 tovljenika

Na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno je saopštenje sa danas održane sednice koje su željno iščekivali stočari nezadovoljni zbog stanja na tržištu tovljenih svinja.

Vlada je dala saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu klasu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu.

Vlada je dala i saglasnost da ta direkcija izvrši naturalnu razmenu 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje, i to 11 kilograma kukuruza za prvu klasu, 10 kilograma za drugu klasu i 9 kilograma kukuruza za kilogram tovnih svinja za treću klasu.
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević - Bošković izjavila je da su pripreme za interventni otkup pri kraju, pa bi mogao da krene početkom naredne sedmice.

Ona je dodala da su usvojene i odluke o podizanju prelevmana na uvoz svinja na 10 dinara po kilogramu, a produženo je važenje prelevmana na uvoz prasića za dalji tov na nula dinara. Na ovaj način, istakla je ministarska, “izbalansiran je pristup i prema EU i prema domaćim proizvođačima”.

Stočari su prošle nedelje odložili proteste zbog problema u plasmanu tovljenika svinja, dajući Vladi “tajm aut” da usvoji njihove zahteve da se sprovede interventni otkup i donesu mere za zaštitu domaće proizvodnje.

Pre mesec dana, sredinom februara, za samo jedan dan Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice sačinila je spisak proizvođača sa 25.000 tovljenika za prodaju, a samo na području opštine Bogatić tada je prijavljeno 9000 tovljenika.

Još nema reagovanja udruženja poljoprivrednih proizvođača na današnju odluku Vlade, prvenstveno na deo odluke o broju tovljenika koje će otkupiti robne rezerve.

D.G.

 

GRAĐANI REPORTERI

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH