ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

23.05.2017 До краја маја пензија уз стару личну карту

Иако су старе папирне личне карте важиле до 31. децембра прошле године, грађани и даље могу да подносе захтев за њихово издавање на новом биометријском документу, кажу у МУП-у.

У складу с тим и Народна банка Србије је, како сазнајемо, банкама продужила рок за исплату пензија клијентима са старим трајним личним картама.

„У складу с дописом МУП-а, поновили смо препоруку банкама да исплаћују пензије, али да укажу клијентима да је потребно да захтев за промену личне карте поднесу најкасније до 31. маја ове године”, наводе у НБС.

Полиција личне карте на новом обрасцу издаје по хитном поступку, за само неколико дана. Услов за издавање овог личног документа је држављанство Србије, које се такође издаје по хитном поступку. Од 14. априла 2008. године, када се почело са издавањем нове личне карте, до 15. маја ове године, МУП је, показују подаци, издао укупно 9.728.267 биометријских личних карата.

Подсећамо и да 10. јуна истиче рок за замену старих, папирних возачких дозвола биометријским документом. Због тога је, кажу за наш лист у МУП-у, последњих недеља знатно повећан број захтева за издавање возачких дозвола на новом обрасцу. На питање да ли постоји могућност да се рок за замену овог документа продужи, у МУП-у одговарају – одрично.

Возачи могу да замене дозволе и после рока, али не смеју да возе све док имају стари документ, објашњавају у ресорном министарству.

Нова возачка дозвола кошта око 1.500 динара и може да се набави на два начина: одласком у полицијску станицу, где би требало однети стару дозволу, и путем интернета, односно онлајн, преко портала „е-Управе” и за то је потребна чипована лична карта и читач за њу.

Возачу коме је возачка дозвола истекла више од шест месеци следује новчана казна од 15.000 до 30.000 динара, забрана управљања возилом у трајању од три месеца и пет казнених поена. Возач коме је дозвола истекла у периоду краћем од шест месеци, биће кажњен са шест до 20.000 динара и два казнена поена.

Према неким проценама, у нашој држави има још око 300.000 возача са старим дозволама. Нове возачке дозволе почеле су да се издају од 1. јануара 2011. године. Према подацима МУП-а, укупан број возача у Србији је до 31. децембра 2010. био 3.385.624. За више од шест година, укупан број издатих возачких дозвола на новом обрасцу je 3.677.262.

 

 

Извор: http://www.politika.rs/

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH