ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

11.06.2018 Преминуо професор Иван Лолић

Иван Лолић, професор књижевности, истакнути књижевни стваралац и бивши директор Средње школе у Богатићу, преминуо је данас у 73. години живота.

Рођен  je 19. јануара 1945. године, у Мачванском Причиновићу где је завршио основну школу. Средњу економску школу завршиo je у Шапцу, а дипломирао je на Филолошком факултету у Београду. Још као момак писао је и објављивао песме у бројним књижевним новинама и часописима. Београдски лист „Младост“ даје његовим песмама целу страну, као и загребачка ревија „Око“. Радио- Београд неколико пута снима његове песме и архивира их.

Прва збирка песама Несаница због Љиљане, пут ка срцима читалаца нашла је  1969. године, а друга ,Кроз детињство тече река.штампана је 2016. године. Недавно је светлост дана угледала последња Иванова збирка,  “Песме. 

По бројним оценама, врхунац Ивановог стваралаштва.

У првој својој збирци о љубави  и несаници горео је, али не и сагорео.

Своје лично и сентиментално издигао је до општег и умног знака љубави. Мачва и Србија су присутне у Ивановим чулима и уму. У њима „кликћу муње“, „миришу откоси“, „мрести се месечина“, Дрина сазвежђа њише“, све је блиско и питомо, „док јесен пали кандила стара“, а мачванско мушко жуди да „убере зрело тело жене“.

 Давно сазрео као песник, у последњим песмама потврдио се као песник “метафизичког поимања света и времена”. И када је експериментисао са новом формом стихова био је исти, а ипак нови песник Иван Лолић.

Помагао је младим људима и песницима, прави пријатељ благе нарави, разредни старешина, насмејан и ведрог духа.

 Зато Иван Лолић као и његова поезија, остављају неизбрисив траг постојања.

 

ХВАЛА !

Д. Остојић

 

GRAĐANI REPORTERI

29.11.2018 Дечија атлетика у ОШ Лаза К Лазаревић

У фискултурној сали ОШ "Лаза К. Лазаревић'', ученицима од првог до четвртог разреда, одржана је демонстрација атлетских дисциплина у оквиру ...

24.11.2018 СЛАВА ХРАМА У БЕЛОТИЋУ

Све што смо научили и чему смо се посвећивали на пољу духовности, веронауке и молитве, свој врхунац је доживело у ...

16.10.2018 POZDRAV IZ MOLDAVIJE - Piše Teodora Milanković

Srbijo moja, evo me na  „vrhu sveta“, na mestu gde Sunce spava i gde se čuje kako gromovi dišu... U ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH