ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

02.08.2018 Hajdučko veče i zrno mudrosti

Prvo "Hajdučko veče", održano je 1966. godine, u samom centru Crne Bare, pod krošnjama velikih lipa u crkvenom dvorištu, a prvi pobednik u takmičenju za naziv harambaše bio je popularni Crnobarac Đoka Pavić. Pobednik u nadmetanju dobijao je naziv harambaša - hajdučki starešina. Prvobitno je "Hajdučko veče" organizovano u centru Crne Bare, a kako je interesovanje i broj posetilaca raslo, organizaciju preuzima opština Bogatić, premestivši održavanje manifestacije na “Vasin Šib”.

Vremenom takmičenje postaje izazov i za kršne momke iz ostalih mačvanskih sela, tako da u Mačvi nije bilo mladića ili devojke koji nisu znali za "Hajdučko veče".

Pored momačkog takmičenja, tom prilikom je bilo izvedeno i seosko prelo, kako bi se dočarala davno prošla vremena i običaji.

Posebno značajnu ulogu u organizaciji tih godina imao je istaknuti pozorišni reditelj - amater Milivoje Martinović -Martin, koji se nesebično zalagao kako na stvaranju što kvalitetnijih programa, tako i na širem popularisanju manifestacije.

Poslednjih godina organizator manifestacije je Kulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija opštine Bogatić, koji su u koncepciju sveukupnog programa istaknuto mesto dodelili Etno-parku u Sovljaku, gde se dočekuje svadbena povorka.

Uz zvuke starih, skoro zaboravljenih pesama  pitomom mačvanskoim ravnicom parada fijakera prolazila je kroz nekoliko mačvanskih mesta od Bogatića preko Sovljaka i Glogovca do Crne Bare, uz neizostavnu “Hajdučku busiju”.

"Mačvanska svadba" je predstavljala izuzetan doživljaj za sve posetioce. Svadba i običaji  prikazani  su u skladu sa prostornim i vremenskim mogućnostima, na dan svadbe: okupljanje svatova kod mladoženjine kuće, odlazak po nevestu, venčanje i povratak mladoženjinoj kući.

Svadbenu kolonu sačinjavaju fijakeri i nekoliko čeza, bogato okićenih cvećem, peškirima i ćilimima, uz poskakivanje  konja dorata, vranaca i zekana - ponos domaćina ovoga kraja. Svatovi obučeni u mačvansku narodnu nošnju predstavljaju veoma živopisan prizor.  

Pucnji pušaka, zvuci iz narodnih instrumenata, pozdravi nevestine rodbine sa svatovima, izvođenje neveste, otkupnina, ostali običaji i kolo - sve to u prekrasnom  ambijentu uz svu lepotu deluje pomalo i nestvarno - kao kontrast novom vremenu.

Izložba likovnih stvaralaca, kao i izložba domaće radinosti, organizovane su  takođe u Etno-parku u Sovljaku.

Najinteresantniji deo programa je takmičenje za izbor Harambaše. Mladići se takmiče u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, borbi na brvnu, preskakanju panja, penjanju uz drvo, a pobednik u ukupnom plasmanu dobija vrednu nagradu organizatora - sablju i novčanu nagradu. Završetkom zvaničnog  dela programa počinje veselje koje traje do ranih jutarnjih časova.

Stariji Mačvani se sa nostalgijom sećaju vremena svoje mladosti, a mladi koji dođu na “Hajdučko veče” će uživati u, za njih, nepoznatim lepotama nekadašnjeg načina života ovoga kraja.

Digitalizacija je učinila svoje. Mladi ljudi najviše vremena provode na društvenim mrežama. Jasno je da ne možemo živeti mimo sveta i van vlastitog vremena, moramo se prilagoditi, ali uz poštovanje naših tradicionalnih vrednosti i porodice, da nam se ne bi izgubili tragovi. To zrno mudrosti nam je u ovom i ovakvom vremenu preko potrebno.

 

D. Ostojić

 

GRAĐANI REPORTERI

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...

08.06.2019 Презентација дечије атлетике

У ОШ “Јован Цвијић” у Змињаку, Спортско удружење “Атлетика Богатић” одржало је презентацију дечије атлетике која је део међународног пројекта ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH