ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

02.08.2018 Hajdučko veče i zrno mudrosti

Prvo "Hajdučko veče", održano je 1966. godine, u samom centru Crne Bare, pod krošnjama velikih lipa u crkvenom dvorištu, a prvi pobednik u takmičenju za naziv harambaše bio je popularni Crnobarac Đoka Pavić. Pobednik u nadmetanju dobijao je naziv harambaša - hajdučki starešina. Prvobitno je "Hajdučko veče" organizovano u centru Crne Bare, a kako je interesovanje i broj posetilaca raslo, organizaciju preuzima opština Bogatić, premestivši održavanje manifestacije na “Vasin Šib”.

Vremenom takmičenje postaje izazov i za kršne momke iz ostalih mačvanskih sela, tako da u Mačvi nije bilo mladića ili devojke koji nisu znali za "Hajdučko veče".

Pored momačkog takmičenja, tom prilikom je bilo izvedeno i seosko prelo, kako bi se dočarala davno prošla vremena i običaji.

Posebno značajnu ulogu u organizaciji tih godina imao je istaknuti pozorišni reditelj - amater Milivoje Martinović -Martin, koji se nesebično zalagao kako na stvaranju što kvalitetnijih programa, tako i na širem popularisanju manifestacije.

Poslednjih godina organizator manifestacije je Kulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija opštine Bogatić, koji su u koncepciju sveukupnog programa istaknuto mesto dodelili Etno-parku u Sovljaku, gde se dočekuje svadbena povorka.

Uz zvuke starih, skoro zaboravljenih pesama  pitomom mačvanskoim ravnicom parada fijakera prolazila je kroz nekoliko mačvanskih mesta od Bogatića preko Sovljaka i Glogovca do Crne Bare, uz neizostavnu “Hajdučku busiju”.

"Mačvanska svadba" je predstavljala izuzetan doživljaj za sve posetioce. Svadba i običaji  prikazani  su u skladu sa prostornim i vremenskim mogućnostima, na dan svadbe: okupljanje svatova kod mladoženjine kuće, odlazak po nevestu, venčanje i povratak mladoženjinoj kući.

Svadbenu kolonu sačinjavaju fijakeri i nekoliko čeza, bogato okićenih cvećem, peškirima i ćilimima, uz poskakivanje  konja dorata, vranaca i zekana - ponos domaćina ovoga kraja. Svatovi obučeni u mačvansku narodnu nošnju predstavljaju veoma živopisan prizor.  

Pucnji pušaka, zvuci iz narodnih instrumenata, pozdravi nevestine rodbine sa svatovima, izvođenje neveste, otkupnina, ostali običaji i kolo - sve to u prekrasnom  ambijentu uz svu lepotu deluje pomalo i nestvarno - kao kontrast novom vremenu.

Izložba likovnih stvaralaca, kao i izložba domaće radinosti, organizovane su  takođe u Etno-parku u Sovljaku.

Najinteresantniji deo programa je takmičenje za izbor Harambaše. Mladići se takmiče u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, borbi na brvnu, preskakanju panja, penjanju uz drvo, a pobednik u ukupnom plasmanu dobija vrednu nagradu organizatora - sablju i novčanu nagradu. Završetkom zvaničnog  dela programa počinje veselje koje traje do ranih jutarnjih časova.

Stariji Mačvani se sa nostalgijom sećaju vremena svoje mladosti, a mladi koji dođu na “Hajdučko veče” će uživati u, za njih, nepoznatim lepotama nekadašnjeg načina života ovoga kraja.

Digitalizacija je učinila svoje. Mladi ljudi najviše vremena provode na društvenim mrežama. Jasno je da ne možemo živeti mimo sveta i van vlastitog vremena, moramo se prilagoditi, ali uz poštovanje naših tradicionalnih vrednosti i porodice, da nam se ne bi izgubili tragovi. To zrno mudrosti nam je u ovom i ovakvom vremenu preko potrebno.

 

D. Ostojić

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH