ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

09.07.2018 ПОВРАТАK KОРЕНИМА

У кући од балиране сламе, породица Ђуповац, живи свој сан.  Нада, Милан и њихово троје деце, градски бетон заменили су природним  материјалима. Фармацеут и професор физичког васпитања, изградњу објекта у Јевремовцу дуго су планирали и били спремни да уче јер претходног искуства у грађевини нису имали. Грубе радове на кући завршили су за 10 месеци а дрвену конструкцију поред сламе и земљаног малтера, испунили су трудом, вољом и истрајношћу.

"Основни разлог за изградњу дома од природних материјала је здравствени аспект. Желели смо да наша деца изађу из града, да живе у природи, да се играју на отвореном и повећају ниво физичке активности" каже Милан.

Интернет и модерне технологије користили су да би научили старе занате.

"Овакве куће правили су и наши преци, ми смо се само вратили коренима. Све смо урадили сами,  осим крова" истичу Ђуповци.

 Милан и његова супруга Нада су неколико година истраживали, имали су  јасан циљ и заједничким радом, дошли су до њега.

 "Све су ручно копали и склањали. Од ујутру до мрака су радили. Kада су почели да дижу стубове и доносе сламу, мислили смо да праве сењак  или нешто слично. Али, видите, каква је то кућа никла, прелепа и здрава. Најдивније је то што су овакав објекат створили млади људи, ја им се заиста дивим" каже Миланов и Надин комшија Здравко Срнић.

300 бала сламе, 30 т земље, домаћу циглу и црни бор, Ђуповци су  укрстили  са скоро заборављеним занатима и  техникама. У нови дом који штеди и енергију и новац, уселили су се почетком године.

 "Имамо соларну електрану, пећ на дрва, нашу воду у бунару и канализациону цистерну, нисмо на мрежи, тако да на крају месеца немамо трошкове које имају људи који живе у граду. Веома је важна и одрживост ресурса. Kористимо биофилтер сиве воде, имамо могућност да производимо здраву храну. Живимо у независном домаћинству, у чистој, еколошкој кући од природних материјала. Све што нам је било потребно за објекат од 120 метара квадратних,  пронашли смо у окружењу до 70 км, од глине и  трске до црног бора. Без плаца, све нас је коштало 20.000 евра" објашњава Милан.

Док многе капије у Мачванском округу чекају да буду отворене а дворишта да их неко раскрчи, породица Ђуповац се вратила коренима и дала пример свима који желе да живе у складу са природом – економично, удобно и срећно. Њихов дом инспирише, мотивише и сведочи да се само на земљи а не на бетону и асфалту, може оставити најлепши и највидљивији босих стопала траг.

 

 

 

 

 

М.К.

 

 

Пројекат "Мачванске колебе у модерном руху" суфинансиран је из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања.

,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

 

GRAĐANI REPORTERI

30.08.2019 Društvo Roma Bogatić - Školski pribor za školarce iz socijalno ugroženih porodica

Svake godine za decu iz socijalno ugroženih porodica, sopstvenim finansijskim sredstvima, obezbeđujemo pribor za decu predškolskog i osnovnog brazovanja. Uoči ...

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH