ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

06.02.2019 Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“

U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu danas je predstavljena druga faza projekta "Bebo, dobro došla na svet". Zahvaljujući nastavku projekta, još dok su mama i beba u porodilištu, roditelji će moći elektronski da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

U okviru prvog dela projekta, roditeljima je već  omogućeno da u porodilištvu upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, podnesu zahtev za zdravstvenu karticu, dok se sada u drugoj fazi projekta usluga proširuje i na roditeljski dodatak.

Prema daljem planu, treća faza projekta biće povezivanje sa zdravstvenim sistemom, pa roditelji tada  neće morati da donose uverenje o vakcinaciji, a prilikom polaska u školu uverenje o završenom pripremnom programu.

Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" integrisao je podatke iz porodilišta, centara za socijalni rad, službi dečje zaštite, povezao je baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Ranijih godina, roditelji da bi prijavili svoju bebu morali su da obilaze šaltere opština, policijskih stanica, filijala RFZO, gradskog sekretarijata i za sve te poslove bi prosečno utrošili 7 sati čekajući na različitim šalterima. Danas se cela procedura završava u porodilištu za manje od 15 minuta.

Sva dokumenta stižu roditeljima na kućnu adresu besplatno, a roditelji sva obaveštenja dobijaju putem SMS poruke ili mejl adrese.

 

GRAĐANI REPORTERI

15.04.2019 Mačvanski karatisti uspešni na Evropskom prvenstvu

U Crnoj gori je proteklog vikenda održano Evropsko prvenstvo u karateu, na kom se nadmetalo 1100 takmičara iz 21 države ...

23.03.2019 Причешће деце у Белотићу

Друге седмице Часног поста у суботу, 23. марта, на празник Светог мученика Кодрата Коринтског, у храму Светог Стефана Дечанског у ...

18.02.2019 Jovanović i Mišić na odličnom putu ka novom rekordu za AK Sprint

Ovog vikenda je u Beogradu održano Prvenstvo Srbije za mlađe juniore na kome je 5 atletičara AK "Sprint" uspelo da ...

MAGAZIN

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH