ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Vesti

31.05.2019 Мешовити хор “Мачвански” одржао је годишњи концерт у цркви и месту у чијем имену је и сам Бог

У храму Рођења Пресвете Богородице у Богатићу мешовити хор “ Мачвански” одржао је синоћ четврти самостални годишњи концерт, симболичног назива, “Ускликнимо с љубављу…”, сада већ традиционално препознатљив и један од најзначајнијих културних догађаја у општини Богатић.

Присутне грађане, начелника Мачванског управног округа, Владана Kрасавца, представнике локалне самоуправе, председника општине Ненада Бесеровца, заменика председника општине, Синишу Пузића, помоћника председника општине, Милана Дамњановића,  представнике културног и јавног живота са свештенством Епархије шабачке и архијерејског намесништва  мачванског, поздравио је и пожелео им добродошлицу Никола Милошевић, свештеник храма Рођења Пресвете Богородице.

Свештеник Никола је истакао значај и вредност мешовитог хора “Мачвански”,  не само за нашу општину, већ и много шире, уз осврт, да је једино наша црква у Богатићу, у ноћи музеја, имала част да своје експонате, којих је било старих и по неколико векова, изложи и покаже посетиоцима.  И тој манифестацији свој велики допринос дао је хор “Мачвански”.

Под диригентском палицом Ивана Радовановића, концерт је започео  композицијама Стевана Мокрањаца: “Слава..Благослови душе”, “Слава јединородни сине”.

Глумац Бранислав Kовић ,члан аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” из Богатића , казивао је  “Потомак” , песникиње Милене Ћировић.

Па поново извођење хора и композиција  “Сјатиј Боже”, “Буди имја Господње”, такође од Мокрањца.

Под вођством наставника Ивана Остојића, дечији хор “Дуга”, представио се композицијама, “Славимо те Христе Боже” и “С оне стране дуге”.

Затим је мешовити хор “Мачвански” извео још две композиције, “Друга руковет”, од Мокрањца и “Тамо далеко”.

Специјални  гости на  концерту  били су  проф.Биљана Ђуровић, драмска уметница, која је казивала  песме “Мајка Југовића” и  “Хиландар прст Божији”.

Па, извођење композиција “Ово је Србија”, Николе Грбића, “Девета руковет” и “Херувимска песма”, од Мокрањца.

Прочитано је поздравно слове академика Матије Бећковића, насловљено Епархији шабачкој, Црквеној општини Богатић и хору “Мачвански”. “Нема скупа на којем бих радије био од скупа у Богатићу, посвећеног осамстогодишњици Српске православне цркве. Жалећи што због раније преузетих обавеза нећу бити са вама, поздрављам вас братском љубављу и жељом да свечаност прође онако како доликује српској цркви и месту у чијем имену је сам Бог”.

О Светом Сави и осамсто година аутокефалности Српске православне цркве, и проглашење Саве Немањића за првог српског архиепископа, говорио је мр. Радован Kалабић, књижевник, историограф и велики пријатељ и поштовалац хора  “Мачванског”.

“Kанон Евхаристије”, од Мокрањца, као и “Химна Светом Сави”, извели су заједно, хор и солиста протојереј – ставрофор Станко Тривуновић.

У хору су певали,Сопрани: Надежда Ловчевић, Славица Стекић, Весна Алимпић, Сузана Јуришић, Исидора Тетиковић и Александра Берић

Алт: Јасмина Добривојевић, Дениза Гајчански, Лепосава Пузић, Милена Ћировић,Јела Ђуричић, Олга Тетиковић, Теодора Тетиковић, Душка Росић, Славица Перовић.

Тенор: Чедомир Чолић, Јереј Никола Милошевић, Kристијан Максимовић.

Бас: Славиша Јолдић,  Милан Перовић, Владимир Машић.

Диригент Иван Радовановић захвалио се свима који су помогли да се овај концерт одржи, а посебно, Црквеној Општини Богатић, Општини Богатић, KОЦ-у и Туристичкој организацији.

 Сви они који нису могли да присуствују концерту, остали су ускраћени, за  једно дивно вече, пуно емоција!

 
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH